Grace (2014)

50%
Bontonfilm vydal na DVD snímek "Grace", který rozhodně dokáže zaujmout minimálně svou formou.

Grace

Grace

USA, 2014, 87 minut

 

Režie: Jeff Chan

Scénář: Jeff Chan, Chris Pare a Peter Huang

Hrají:

Alexia Fast (Grace / Mary)

Madeleine Arthur (Sally)

Brett Dier (Brad)

Joel David Moore (Luke)

Lin Shaye (Helen)

 

Grace je mladá žena, která nastupuje na univerzitu. Byla vychovávána svou babičkou, protože její matka zemřela při porodu, který rozhodně neprobíhal standardní cestou. Otce Grace nikdy nepoznala a nikdo vlastně ani neví, kdo její matku oplodnil. Babička dívce vštěpuje víru v boha, což se rozhodně neslučuje s životem na univerzitě, který Grace začíná poznávat. Babička chce, aby se s ní dívka modlila alespoň po telefonu. Grace brzy zjistí, že k tomu má stará paní docela dobrý důvod – s Grace něco není v pořádku, a tak si dívka musí vrátit do svého rodného města, aby přijala pomoc od svatých mužů.

 Ten pohled...

Hned na přebalu DVD mě zaujalo, že se tam píše, jak je film vyprávěn naprosto novým způsobem – očima dívky, která je posedlá ďáblem. Byl jsem docela zvědavý na to, jak to bylo provedeno, protože právě na přebalu je hlavní hrdinka ukázána dost často, což trochu nesouhlasí, když by to mělo být vyprávěno jejíma očima. Ale jsou zrcadla, kde se může vidět. Takže ano, skutečně se jedná o film, který je většinu doby vyprávěn očima hlavní hrdinky, která je uvedena i v titulu filmu.

 Trochu přetáhla.

Není to něco úplně nového, protože s tímhle v nedávné době přišel i snímek „Maniak“ s Elijah Woodem. „Maniak“ mě – musím přiznat – právě svým provedením dostal, i když nutno říct, mohl za to i hlavní představitel, který dal roli hodně a snímek byl celkově vhodně úchylný a temný. Osobně se mi tohle pojetí hororu po formální stránce velmi líbí. Ten prožitek je umocněn právě tím, že se na dění díváme očima hrdiny, ale je to v kvalitním obrazu, kde většinou vidíme všechno, ne jen to, co nám dá vidět roztřesená kamera v případě found footage snímků.

 I svatý muž se jí bojí.

Už na první pohled snímky jako „Maniak“ anebo „Grace“ vypadají mnohem profesionálněji, a tak v ně má člověk větší důvěru. V případě snímku „Grace“ se mi hned na začátku líbilo, že v úvodní scéně sledujeme dění jako třetí, nezávislá osoba, a až ve chvíli, kdy se objeví záběr s názvem filmu, dochází ke střihu a my se díváme pouze očima mladé Grace, a to až do konce filmu. Více méně.

 Babička je neoblomná.

Snímek „Grace“ není ve svém stylu nijak zásadně objevný, ale je to přece jen jedna z vlaštovek, které mají kvalitní obraz a kvalitní provedení. Herecky je to dobré obsazení, kdy Lin Shaye je klasicky démonická, ale docela mile překvapí i hlavní hrdinka v podání Alexii Fast, která dokáže celý film utáhnout. Ve druhé polovině už se z toho stává poměrně klišovité vymítací drama, ale právě pohled očima vymítané tomu dává trochu nový náboj. Jsou zde scény, které vyděsí a prožitek docela funguje. Po dlouhé době jsem si dal film s dabingem a musím říct, že jsem nelitoval. Česká dabingová škola je pořád dobrá. Na DVD pak zamrzí absence materiálu navíc, kdy dostáváte pouze film, zato v poměrně bohatých jazykových mutacích.

 

Film pro recenzi poskytla společnost Bontonfilm, u které si můžete „Grace“ objednat například na stránkách http://www.film4u.cz/grace.html#fItem.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (satan)


Přidat komentář