The Gore Gore Girls (1972)

55%
Tohle je vážně příšerný film, ale díky detektivovi Gentrym, který je možná jednou z nejlepších postav, s nimiž Herschell přišel, se to dá snést.

 

The Gore Gore Girls

USA, 1972, 81 minut

 

Režie: Herschell Gordon Lewis

Scénář: Alan J. Dachman

Hrají:

Frank Kress (Abraham Gentry)

Amy Farrell (Nancy Weston)

Hedda Lubin (Marlene)

Henny Youngman (Marzdone Mobilie)

 

Herschell Gordon Lewis je autorem, který se zapsal do historie nezávislého, béčkového hororu jako ten, co poprvé přivedl na plátna skutečné gore v takové podobě, jak to chápeme dnes. Jeho postavy se probírají vnitřnostmi, vymačkávají oči, deformují lidské obličeje a podřezávají hrdla noži. Jen škoda, že je u nožů vidět, jak krev tryská i z dříků, nikoli pouze z rány, kterou vytvořily.

Předtím...

Tohle je na Herschellových filmech asi největší problém. Amatérismus, s jakým jsou natočeny. Rozhodl jsem se, že se na film „The Gore Gore Girls“ podívám trochu objektivně a bez zaujetí. Herschella uznávám, ale myslím, že právě „The Gore Gore Girls“ ukazují na to, kde je u něj největší problém. No, buďme upřímní, ono je těch problémů hned několik, nejen jeden.

...a potom.

Amatérismus je patrný na efektech a na vraždění. Poznáte, kdy se jedná o figurínu. Ne, že by nebylo jasné, že umírání musí být formou efektů, ale přesto je to tady až příliš jasné. Snaha byla, o tom žádná, ale když to šlo jednoduše, stačilo to jednoduše, nebylo potřeba to předělávat v trochu lepší formě. Ale amatérismus efektů není to jediné. On se totiž projevuje i v tom, jak někteří herci hrají. Někdy to může být na efekt, protože Herschellovi nechyběl smysl pro humor, ale jindy je jasné, že prostě pracoval s lidmi, kteří neuměli hrát, a to ani trochu.

Rozmačká je na kusy.

Co bych naopak vyzdvihl, to jsou příběhy. Jsou někdy totiž docela zajímavé, a myslím, že je to i v případě „The Gore Gore Girls“. I když je film ve skutečnosti giallo nízké kvality, pořád je zde patrný cit pro společenskou kritiku a pro vyjádření toho, jak se společnost chová k sobě navzájem. Vidět ve striptýz baru muže a ženy jak tleskají tomu, když se nějaká žena svléká, je skutečně zvláštní. Jsme všichni takoví? Trochu perverzní? Jak daleko jsme od neřesti starověkého Říma? Jen tak daleko, jak jsou silné stěny našich domů? Netuším, jestli Herschell chtěl vyvolat podobné otázky, ale stojí za to se nad nimi zamyslet.

Herschellův smysl pro humor je hodně... zvláštní.

„The Gore Gore Girls“ potvrzují, co měl Herschell ve svých filmech rád. Kromě toho, že to bylo gore na poměrně hodně hnusné úrovni, také se mu líbily kabaretní výstupy („Čaroděj ze země Krev“), nahé ženy (snad každý jeho film), ale také postavy, které se vryjí do paměti. Jen si vzpomeňte na vraha z filmu Krvavá hostina nebo na čaroděje Montaga. V případě „The Gore Gore Girls“ je to zase detektiv Gentry. Závěr, kde je všechno vysvětleno, může být chápán jako odkaz na Hitchcocka a jeho příliš popisný konec filmu „Psycho“. Jestli se rozhodnete film „The Gore Gore Girls“ sledovat, uvědomte si, že je to komedie. Možná budete mít o něco lepší zážitek.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy (gore, béčka, hnus, vrazi, giallo, komedie)


Přidat komentář