Green Lantern: Tajemství původu

80%
Konečně jsme měli možnost se blíže seznámit se superhrdinou, kterého si za velkou louží hodně považují, ale který nám byl spíše utajován. Svět Green Lanterna je velkolepý a zajímavý, jen se přesvědčte sami.

 

Green Lantern: Tajemství původu

Vydala nakladatelství BB/art a Crew, 2011, 399 Kč

 

Scénář: Geoff Johns

Kresba: Ivan Reis, Oclair Albert a Julio Ferreira

 

Green Lantern není právě superhrdina, který by byl v České republice příliš známý, ale s rokem 2011 se to přece jen trochu zlepšilo. Kromě toho, že u nás vyšel první komiks, který se tomuto superhrdinovi věnuje přímo (první zmínka se odbyla už v komiksu „Hitman“, který u nás vychází poměrně pravidelně), do našich kin dostal také dost příšerný snímek „Green Lantern“ s Ryanem Reynoldsem v hlavní roli. Vzhledem k tomu, že Green Lantern je jedním z nejdůležitějších superhrdinů DC univerza, rozhodně by si zasloužil lepší film.

Obálka českého vydání komiksu Green Lantern: Tajemství původu.

Komiks „Green Lantern: Tajemství původu“ je komiksem, který v USA vyšel v roce 2008 a odhaluje nám, jak se jedním z Green Lanternů stal Hal Jordan, který nám byl představen i ve filmu. Hal Jordan je bývalý pilot, který se do kokpitu dostal navzdory tomu, že matka si něco takového nepřála. Sám byl totiž svědkem, jak se jeho otec ve stíhačce zabil. Toto trauma si nese s sebou, stejně jako špatné svědomí z toho, jak se zachoval ke své rodině, kterou opustil v tu nejtěžší chvíli. Hal Jordan má lidské rozměry, což je pro komiks rozhodně podstatné, především pokud se jedná o pokračující sérii, která má udržet čtenářovu pozornost.

Ukázková strana z českého vydání komiksu Green Lantern: Tajemství původu.

„Green Lantern: Tajemství původu“ se zaměřuje hlavně na Hala Jordona a na to, jak se z něj stane Green Lantern. Nezasloužil si to, ale byl prostě vybrán. Čirou náhodou. Musí se se svým úkolem smířit. Geoff Johns překvapil tím, že se v komiksu příliš nezabývá tím, jaký je jeho výcvik, akční scény jsou upozaděny a jde hlavně o lidskou a psychologickou rovinu. Ale přesto není příběh nudný, to ani omylem. Seznámíme se se všemi důležitými postavami, které jsou dlouholetým fanouškům známé, pochopíme základy, které se týkají světa Lanternů a pochopíme i mytologii, která se kolem toho celého vrší.

Ukázková strana z českého vydání komiksu Green Lantern: Tajemství původu.

V příběhu vystupuje poměrně velké množství postav, seznamujeme se s Green Lanterny, kteří nejsou ani trochu lidští, čímž Green Lantern odkazuje na klasické komiksy 60. let, kdy „čím exotičtější, tím lepší“. Ve vesmíru existuje nespočet světů a mimozemšťani mají roztodivné podoby. Většinou se ale shodnou na jednom – chodí po dvou nohách a jsou to silně myslící bytosti. Ale nikdy nejde pouze o Lanterna, důležitý je především prstem, který dokáže vytvořit jakékoli konstrukty, které si jen Green Lantern pomyslí. Prsten dává Lanternovi sílu, on mu umožňuje strážit zlo, kterého je vesmír plný.

Ukázková strana z českého vydání komiksu Green Lantern: Tajemství původu.

Komiks, který byl vydán kooperací Crew a BB/artu, je ukázkou toho, že „Green Lantern“ má obrovský potenciál, příběh může být rozehrán do všech možných směrů. Jeho epičnost je neskutečná. Proč se soustředit jen na jednu postavu, když vesmír je jich plný. „Green Lantern: Tajemství původu“ překvapí i poměrně temnou atmosférou, která je dána tím, že se tu vyskytují bytosti, které jako kdyby vystoupily rovnou z pekla. V jejich případě ještě můžeme očekávat, co všechno provedou. A člověk s obrovskou zvětšující se hlavou, to také není zrovna něco, co by se vidělo v „krásném“ mainstreamovém komiksu. Za mě rozhodně jeden z nejlepších superhrdinských komiksů, co v minulém roce vyšel.

 

Hodnocení: 80%

Vaše komentáře

Roman Štefko
Podle mě se Green Lantern stal známý hlavně díky seriálu The Big Bang Theory a to hlavně díky Sheldonovi :) http://www.big-bang-theory.fr/img/articles/T-shirt/green%20lantern2.jpg
Roman Štefko 18.02.2012 12:41:00 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Je pravda, že tenhle seriál komiksy hodně zpopularizoval i u nás, i když hlavně by mě zajímalo, jaká jsou čísla českých vydavatelů. Myslím, že se to spíš projevilo na prodejnosti triček :-)
Martin Štefko 19.02.2012 18:54:23 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové knihy (komiks, mimozemšťani)

Recenzovaný titul můžete objednat online.
Kniha


Číst komentáře