Gretel & Hansel (2020)

50%
Zase hodně jiný pohled na klasickou pohádku.

Gretel & Hansel

Kanada, Irsko, USA, Jihoafrická republika, 2020, 87 minut

 

Režie: Oz Perkins

Scénář: Rob Hayes

Hrají: Sophia Lillis, Samuel Leakey, Alice Krige

 

Oz Perkins se ve snímku „Gretel & Hansel“ pustil do celkem klasického námětu, který je naznačen už jménem filmu. „Gretel & Hansel“ je totiž pohádka, kterou mi známe jako „Jeníček a Mařenka“, případně také jako „O perníkové chaloupce“. A to je hodně velká pohádková klasika, protože tohle bude znát skoro každé dítě. No, nebo alespoň každé mé generace...

Gretel někam jde.

O filmu „Gretel & Hansel“ se ale dá očekávat, že to rozhodně nebude klasické zpracování a nebude to ani akční jízda, kterou poměrně nedávno předvedl stejnojmenný film, tedy stejnojmenný jen s prohozeným pořadím jmen, do jehož českého titulu bylo ještě přidáno „Lovci čarodějnic“. Ne, snímek „Gretel & Hansel“ z roku 2020 hraje především na tíživou – velmi tíživou – atmosféru, která si na vás sedne a nepustí vás.

Něco objevila...

Hansel a Gretel jsou dvě děti, které cestují lesem. Na tom se nic moc nezměnilo. Gretel je viditelně starší a o svého mladšího brášku se stará, jak může. Chce mu najít nějaké místo, kde by mohli žít kde by případně ona mohla pracovat, aby měli na jídlo a prostě se celkově měli tak nějak hezky. Putování lesem a přecházení z místa na místo ani jednomu rozhodně nesvědčí.

V tomhle děsivém domě.

Když tu v lese narazí na dům, samotu, která sama o sobě vypadá jako něco, kde se nehezkým způsobem zabíjejí minimálně zvířata, pokud ne rovnou lidi. Jení... pardon, Hansel se nějak dostane dovnitř, ale Gretel za ním nemůže. Když tu jí otevře stará paní, u které obě děti na chvíli pobudou. Ale ještě před příchodem do domu film jasně dává najevo svou podstatu – tohle je obrazová, pomalá a pořádně depresivní podívaná.

Tohle je řádně hnusné.

Koprodukční snímek „Gretel & Hansel“ rozhodně dovede zaujmout, protože se jedná o film, který má velmi dobrou, tíživou atmosféru, ale přiznám se, v jiných ohledech mě tohle novátorské zpracování klasické pohádky nenadchlo. Kdyby se tvůrci rozhodli pro natočení originálního filmu, byla by to jiná, ale tady dělají z něčeho známého cosi naprosto jiného, co za mě až tak dobře nefunguje.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (mysteriózní)


Přidat komentář