Rinjin 13-go

60%
Tohohle souseda nechcete naštvat.

Rinjin 13-gô

Japonsko, 2005, 115 minut

 

Režie: Yasuo Inoue

Scénář: Richard Simon Chung, Santa Inoue a Hajime Kado

Hrají:

Shidô Nakamura (13)

Shun Oguri (Jûzô Murasaki)

Hirofumi Arai (Tôru Akai)

Yumi Yoshimura (Nozomi Akai)

 

„Rinjin 13-go“ neboli „Soused č. 13“ je takovým celkem klasickým divným japonským filmem, který stojí na velmi drsné a velmi dobře provedené exploataci, přičemž ale ten hnus není tím, co vás dovede vyloženě odrovnat, tak spíše funguje temná deprese, která se na vás neustále plíží a dotírá na vás, až vás pohltí, protože máte pocit, že na světě není najednou nic dobrého.

Co čumíš?!

Šikana je něco, co osobně nesnáším a nechci ji nikde kolem sebe mít. Snaha člověk dát na odiv moc nad ostatními jen proto, že nic jiného nedokáže a chce se dívat, jak se před ním ostatní plazí, jak je dokáže ubíjet, jak se ho bojí. Tohle je lidská ubohost, která se nedá ničím omluvit, ani žádnými biologickými předpoklady. A právě šikana je hlavním tématem filmu „Rinjin 13-go“.

Co asi dělali?

Jenže to by nebyli Japonci, aby to nepojali po svém, a to je to přitom vlastně jen další revenge movie, kde se ten ublížený chce pomstít tyranům, kteří si na něj zasedli a kteří mu ze života dělali peklo. A že to skutečně nebyla jen tak nějaká obyčejná šikana, tohle bylo místy hnusné mučení, za které byste ty spratky sami nejraději zabili. A to japonské pojetí tomu ještě přidává na síle.

Ta vesta je jako poznávací znamení.

Šikanovaný si to nechá líbit, ale léta, kdy trpěl, ho změnila, změnila něco v něm. Změnila se jeho osobnost. Jako kdyby se rozdvojila. A tak se z ňoumy, který si nechá všechno líbit, stává děsivý šílenec, který se chce mstít. Jenže ten ňouma je tak slabý, že nedokáže šílence ovládat, a ten se pouští do skutečně zhoubného boje. Rozdvojení osobnosti pak vede k celkem zajímavým scénám.

Hlavně dobrá muzika.

Japonský snímek „Rinjin 13-go“ skutečně není pro každého, protože je hodně drsný, ale i to je jeho deviza, je to ukázka toho, jak je také možné se vyrovnat s nesnesitelným tlakem, jenž je na některé jedince kladen a ostatnímu tomu přihlížejí nebo zavírají oči. Možná někdy ani to zlé skutečně nevidí. „Rinjin 13-go“ je specifické pojetí toho, jak se vyrovnat se šikanou. Hodně specifické pojetí.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář