Grizzly (1976)

50%
Tenhle méďa si je nedá s cibulkou.

Grizzly

USA, 1976, 91 minut

 

Režie: William Girdler

Scénář: Harvey Flaxman a David Sheldon

Hrají:

Christopher George (Michael Kelly)

Andrew Prine (Don Stober)

Richard Jaeckel (Arthur Scott)

Joan McCall (Allison Corwin)

 

Filmy se zvířaty jsou docela vděčné, protože máte v hlavní roli nebezpečí, které je možné považovat za celkem reálné. A medvěd je zvíře, které budí respekt, i když v cirkuse máte pocit, že to je to nejmírumilovnější stvoření na světě. Ve snímku s prozaickým názvem „Grizzly“ se tvůrci rozhodli, že medvěd bude následovat své a scenáristické pudy a bude všem nebezpečný.

 Méďa.

Popravdě ale není tak jednoduché na medvěda narazit, jak by se nám filmy snažily říct. Já jsem byl ve Vysokých Tatrách v době, kdy tady hlásili medvědí pohotovost, byl jsem v místě, kde měla být pohotovost nejvyšší, ale ani na jednoho medvěda jsem nenarazil. Pro snímek „Grizzly“ byl ovšem zvolen takový medvěd, který se rozhodně lidí nebojí a ukáže se proto, aby je sejmul.

 Že by důvod, proč nepřežil?

Došlo k tomu čistě náhodou, myslím k prvnímu útoku. Dívky byly klasicky ve špatnou chvíli na špatném místě. Jenže to velkému zlému medvědovi nestačilo a on chtěl víc, chtěl prolévat více krve proto, že... no hlavně asi proto, že mu to scenáristi napsali. Ale jasně, že se může objevit medvěd, který bude hodně agresivní. Tady měli lidi smůlu, že se jich v divočině objevilo až moc.

 Prostě oběť.

Film „Grizzly“ je celkem levný a je to na něm vidět s odstupem času opravdu hodně, i když si tak nějak myslím, že to na něm bylo vidět i v době, kdy byl natočen. Celkově je jeho obrazová kvalita a triková kvalita nízká, napětí se buduje hudbou a rychlým střihem, kde je v podstatě nulová interakce člověka a zvířete. Z hlediska bezpečnosti logické, z hlediska diváckého slabší. Pár výjimek by se našlo, ale celý medvěd a celý člověk v záběru nejsou.

 Táboření je nebezpečné.

Přesto nebudu snímek „Grizzly“ hodnotit úplně negativně a dám mu průměr. Je to proto, že snímek má přece jen už čtyřicet let a zase tak moc strašně nezestárnul. Máte z něj pocit, že tvůrci, i když měli hodně omezené možnosti, dělali, co mohli, aby alespoň trochu toho napětí anebo nějakých dalších emocí, v divákovi probudili. A sem tam se jim to dokonce povedlo. Takže trochu z milosti dávám průměr.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (zvířata)


Přidat komentář