Hannibal (1. sezóna)

85%
Další skvělý seriál se dostal na obrazovky, i když zatím jen americké. Že by náhrada za končícího "Dextera"?

Hannibal: 1. sezóna

13 dílů, 2013

 

Tvůrce: Bryan Fuller podle postav vytvořených Thomasem Harrisem

Hlavní postavy:

Hugh Dancy (Will Graham)

Mads Mikkelsen (Dr. Hannibal Lecter)

Caroline Dhavernas (Dr. Alana Bloom)

Hettienne Park (Beverly Katz)

Laurence Fishburne (Jack Crawford)

 

Rok 2013 přeje hororovým seriálům, a je to dobře. Máme za sebou recenzi na první sezónu seriálu „Bates Motel“, která se docela povedla, ale musím říct, že mnohem víc jsem si užíval první sezónu jiného seriálu. Tím je právě seriál „Hannibal“. Hannibal Lecter, kterého jsem prvně poznal v podobě úžasného Anthonyho Hopkinse ve snímku Mlčení jehňátek, mi doslova učaroval jako jeden z nejgeniálnějších záporáků světové umělecké tvorby. Mám rád chytré postavy a nevadí mi, když jsou na druhé straně zákona.

Taková šťastná rodinka.

Hannibal je ale na obou stranách zákona. On je tím, kdo pomáhá policii, respektive FBI, najít takové zločince, na něž je i nejlepší vyšetřovací služba krátká. Tohle se nezměnilo ani v seriálu, který také spoléhá na Hannibalův intelekt a na jeho psychologické schopnosti. Není však hlavní postavou v tom pravém slova smyslu. Více je zaměřeno na Willa Grahama, člověka, který se dokáže dostat do mysli vraha a výrazně může napomoct vyřešit případ. Ve filmu „Červený drak“ ho ztvárnil Edward Norton a ještě před ním ve snímku „Červený drak“ z roku 1986 (známý také jako „Lovec lidí“) si ho zahrál William Petersen. Pro seriál byl vybrán Hugh Dancy („Základní instinkt 2“ nebo „Král Artuš“).

Hannibal je gurmán.

Kdo bude v roli Hannibala Lectera? Tohle byla naprosto zásadní otázka, kterou si tvůrci museli položit, když vůbec přemýšleli o tom, že vytvoří seriál „Hannibal“. Anthony Hopkins vytvořil postavu, která je naprosto nepřekonatelná. Bohužel tuhle skutečnost potvrdil sám snímkem „Hannibal“, který však tolik nepadal hercovou vinou, jako vinou režiséra, který z legendy udělal obyčejnou postavu. Geniálnost Hannibala Lectera v Mlčení jehňátek potvrdil i seriál. Když jsem se doslechl, že Hannibalem bude Mads Mikkelsen, doslova jsem se zaradoval. Skvělý výběr. A platí to pořád, protože Mads je výborný. Přesto to není úplně ono.

A taky trochu psychopat.

Hannibal v Madsově podání je na první pohled démonický. Když ho poznáte, najdete v něm i milou stránku, ale jeho obličej, jeho oči, pořád za ním vidíte něco zlého. Anthony byl místy také neskutečně slizký, ale dokázal zapadnout do davu, mohl být jedním z nás. Mads tuhle schopnost nemá. Vyčnívá. Přesto je to naprosto skvělé obsazení této role, stejně jako obsazení Laurence Fishburna do role Jacka Crawforda. Sice nám z Jacka udělali černocha, ale Laurence je tak skvělým hercem, že vám tahle rasová záměna postavy ani vadit nebude. Když je součástí razie do domu a má v ruce brokovnici, jde z něj skutečně strach.

Will Graham bude mít co dělat.

Seriál se vyžívá v násilí a bizarnosti. Zločiny, které se zde vyšetřují, jsou skutečně hnusné a vizuálně děsivé, ale zároveň jsou originální. Na tohle se hodně hledělo. Kolem Hannibala musejí být skutečně vyšinutí jedinci a těch je Amerika očividně plná. Každý vrah je zde jedinečný, každý se předvede nějakým neuvěřitelně hnusným kouskem. A do toho hlouběji a hlouběji zapadá Will Graham, který je nevědomky ovlivňován promyšlenými Lecterovy plány. Jak to bude dál, kdo vyhraje, kdo bude oběť? No, myslím, že s druhou chystanou sezónou se máme na co těšit. Bryan Fuller dokonce oslovil i Davida Bowieho.

 

Hodnocení: 85 %

Hororové filmy (gore, mučení, vrazi, seriály)


Přidat komentář