#83 - Mlčení jehňátek (1991)

Hannibal Lecter je dle mého názoru jedním z nejgeniálnějších psychopatů, navíc Anthony Hopkins předvedl jeden z výkonů, které se vám vryjí do paměti jako máloco.

 

Mlčení jehňátek

The Silence of the Lambs

USA, 1991, 118 minut

 

Režie: Jonathan Demme

Scénář: Ted Tally podle románu Thomase Harrise

Hrají:

Jodie Foster (Clarice Starling)

Scott Glenn (Jack Crawford)

Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter)

Ted Levine (Jame 'Buffalo Bill' Gumb)

 

Kde by byl psychologický a kriminální thriller a vlastně i horor bez postavy, kterou je Dr. Hannibal Lecter? A kde by byl Hannibal Lecter bez svého úžasného představitele Anthony Hopkinse? Pro mě osobně se jedná o nejgeniálnějšího masového vraha ve filmové historii a jednu z nejlépe zahraných rolí vůbec. I kdyby Jonathan Demme nenatočil nic jiného, „Mlčení jehňátek“, tak trochu zprzněné filmem „Hannibal“ a „Hannibal – Zrození“, je jedním z nejlepších hororů všech dob. Kromě Anthony Hopkinse na tom mají podíl režisér, ale také představitelka hlavní role, agentka Starlingová v podání Jodie Foster.

Jako kdyby se vám díval rovnou do duše.

Co je na „Mlčení jehňátek“ nejpozoruhodnější? Hannibal Lecter zde v podstatě není v centru pozornosti, respektive není v hlavním zájmu vyšetřovatelů. A i když se mu daří uprchnout, skutečně dokonalým způsobem, stále je důraz kladen na hledání Buffalo Billa, vraha, který stahuje ženy z kůže. Přesto byl Anthony Hopkins nominován na Oscara za hlavní roli, také ho získal, stejně jako Jodie Foster za Clarice, Jonathan Demme za režii, Ted Tally za scénář. Film se stal i nejlepším filmem na předávání v roce 1992. Na horor to není špatné, že? Jeden z mála hororových snímků, který se dostal tak vysoko v hodnocení kritiků. Vlastně, co si budeme povídat, je to jediný horor, který získal tolik ocenění. „Moucha“ to měla za efekty, pouze „Dr. Jekyll a pan Hyde“ získal Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli.

Úžasný anděl smrti.

Film je především o Clarice Starlingové a o jejím pátrání po Buffalo Billovi, ale také o tom, jak sama spadá do hlubin ve chvíli, kdy se setkává s Hannibalem Lecterem a nechá se jím více méně ovládnout. V tomto filmu nevidíme pokračování jejich vztahu, ale lepší, než se podívat na „Hannibala“, kterým u mě naprosto propadl režisér Ridley Scott, je vhodnější si přečíst stejnojmennou knihu Thomase Harrise, která vztah Clarice a Hannibala rozvíjí až do konce. Navíc si jako Clarice můžete pořád představovat Jodie Foster a ne Julianne Moore, která rozhodně není špatná herečka, ale „Hannibal“ se prostě nepovedl. Co si budeme povídat, i „Červený drak“ je lepší.

Od tohohle se určitě nechte pozvat dál...

Na „Mlčení jehňátek“ není tolik důležité hledání Buffalo Billa, ale právě vztah Clarice s Hannibalem a jejich „společné“ pátrání a sbližování. Divák se těší na chvíli, kdy se na obrazovce znovu objeví Anthony Hopkins a předvede nám svou snad nejlepší roli. Jeho zdvořilost a genialita v kontrastu s psychopatismem je skutečně uhrančivá a je nám skoro líto, že se s ním ve filmu nesetkáváme více. Pouze 17 minut z celých 118, což je hodně krátký výkon na hlavní roli a zároveň nejkratší čas, který kdy na plátně strávil herec oceněný Oscarem v této kategorii.

Clarice něco objevila.

„Mlčení jehňátek“ prostě musíte vidět. Když jej uvidíte, pochopíte, proč je Hannibal Lecter tak oblíbenou postavou a proč znamenal takový mezník v rámci žánru. Mnoho filmů se ho pak snažilo více či méně napodobit. Ale Hannibal Lecter je prostě jen jeden. Pro mě osobně se jedná o jeden z nejoblíbenějších hororů vůbec, který stavím hned vedle „Osvícení“ Stanleyho Kubricka. Někdy je mi líto, že Demme nenatáčel „Hannibala“. Možná by si zahrála i Jodie.

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Úžasné výkony Jodie Foster a Anthony Hopkinse, skvělá režie Jonathana Demma a jeden z nejikoničtějších psychopatů celé filmové i literární historie. Tenhle film prostě stojí za to. Ani na chvíli nenudí.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Já nemám co vytknout. Jak jsem řekl, jeden z mých nejoblíbenějších hororů. Je promyšlený, je zajímavý a ohromí vás. Takových je málo, bohužel.

101 nejlepších hororů (gore, vědci, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář







Související články