Haunted - 3D (2011)

45%
A zase jedna hororová snaha z Indie.

Haunted - 3D

Indie, 2011, 143 minut

 

Režie: Vikram Bhatt

Scénář: Shakeel Azmi a Amin Hajee

Hrají:

Tia Bajpai

Krishna Bhatt

Mimoh Chakraborty

Nikita Janjani

 

Po posledních zkušenostech – vlastně po všech zkušenostech – jsem s indickým hororem celkem opatrný, a tak jsem vždy už předem vyděšený z toho, jakou má film stopáž. Opět se ukazuje, že horor, který má více jak dvě hodiny, bude fungovat tak v jednom ze sto případů, možná ještě méně. Snímek „Haunted – 3D“ není tím jedním ze sta, je pouze tím jedním z mnoha.

 Herečky mají Indové krásné, o tom žádná.

Indové nemají až tak špatné nápady, pokud se tématu týká. Duchové jsou pro horor celkem tradiční, v asijském prostředí snad ještě možná více než v tom našem, protože jsou své mytologii stále mnohem blíže, než jsme jí my. Duchové v asijském hororu fungují. Snímku „Haunted – 3D“ se musí nechat, že zde nejsou tmavovlasé dívky s dlouhými černými vlasy, ale duchové mají i odlišnou podobu.

 A teď se dívají dva.

Hlavní postavou snímku „Haunted – 3D“ je Rehan (Mimoh Chakraborty), který by chtěl prodat jeden starý dům. Přichází do něj a nějakou dobu v něm přebývá, aby zjistil, že má dům svoje temné tajemství, svou temnou historii, která se vrací a kterou je možné nějakým způsobem ovlivnit i ze současnosti. Že by se nakonec hlavní hrdina sám mohl vrátit do minulosti?

 Je jen na obraze?

Sledujeme tedy příběh o tom, jak se nezainteresovaný člověk dostává k minulým událostem, které kdosi prožil, k událostem, které on může ovlivnit. Je to příběh, který v sobě má romantickou rovinu, ale také rovinu násilnou, je to příběh, který v sobě má hororové scény, ale také četná odlehčení. A samozřejmě i hudební pasáže. Tohle všechno ničí atmosféru, která však na diváka místy pěkně vyskakuje.

 Chce mu dům zničit život?

„Haunted – 3D“ není dobrý horor, což ho v mých očích snižuje. Přece jen je jako horor prezentován, ale to, že je zde nakonec výrazně důležitější romantická rovina, ho prostě sráží a činí ho možná zajímavějším pro masy, ale nikoli zajímavějším ve svém žánru. A co si budeme říkat, ani ta romance není dobrá. Navíc to násilí v indickém provedení je pořád takové jalové, nemluvě o tom, že CGI je zde hrozné.

 

Hodnocení: 45 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář