Hellboy: House of the Living Dead (grafická novela)

80%
Mike Mignola zase jednou předvedl, jak je Hellboyův vesmír tvárný a jak se umí skvěle přizpůsobit Mignolovým snům a vizím. Očekávejte, že na jednom místě spatříte všechny hlavní monstra klasického hororu.

 

Hellboy: House of the Living Dead

Vydalo nakladatelství Dark Horse, grafická novela, 2011

 

Scénář: Mike Mignola

Kresba: Richard Corben

Kolorování: Dave Stewart

 

Pokud u nás vychází nějaký ten „Hellboy“, tak potom to jsou příběhy z hlavní série, ale i jejich vydávání se nám nějak zastavilo. Nedá se nic dělat a je potřeba se kouknout po nějakých těch příbězích v jejich původním jazyce, tedy v angličtině. Jedním z těch docela zajímavých hellboyovských komiksů, které si zaslouží pozornost, je grafická novela (nechce se mi říkat grafický román, protože zase tak obsáhlé to není) „Hellboy: House of the Living Dead“.

Ukázka z amerického vydání komiksového příběhu Hellboy: House of the Living Dead.

Při tvorbě komiksu „Hellboy: House of the Living Dead“, jak samotný název napovídá, se Mike Mignola zhlédnul v klasických hororech a právě jim věnuje i úvodník. Vzpomíná zde na jména jako Boris Karloff, Lon Chaney Jr. nebo Glenn Strange. Ani se nedivím, že nevzpomíná na Lugosiho, přece jen pro někoho to není úplné hororové monstrum a nemusel každému sednout. Nevadí, protože i na Draculu nakonec dojde. Ano, „Hellboy: House of the Living Dead“ je poctou hororovým monstrům se vším všudy.

Ukázka z amerického vydání komiksového příběhu Hellboy: House of the Living Dead.

V komiksu „Hellboy: House of the Living Dead“ se setkáme s šíleným vědcem, určitě mu nebudeme říkat Frankenstein, protože tím není, s monstrem, které bylo vědcem vytvořeno – monstru nechybí šrouby v krku, jak to má Mignola rád – potom tu máme i vlkodlaka a nakonec nějakého toho upíra, nemluvě o démonech. Aby toho nebylo málo, tak jsou tu i mexičtí wrestleři, takoví ti namakaní, možná trochu silnější chlápci v maskách, v nichž jim není vidět obličej. Všechno tohle tvoří úžasný koktejl, který je určen pro fajnšmekry. Jelikož já mám rád jak klasická hororová monstra, tak i wrestling, „Hellboy: House of the Living Dead“ je komiksem, který mě zaujal a nadchnul.

Ukázka z amerického vydání komiksového příběhu Hellboy: House of the Living Dead.

V 50. letech se Hellboy vydal na misi do Mexika, kde se ale nějakou dobu zdržel a nebylo o něm vidu ani slechu. Co se s ním dělo? To se dovídáme právě v tomto příběhu. Zjišťujeme, že se z něj stal wrestler a spolu s dalšími třemi mexickými bratry měl úspěch. Jenže pak jednoho z bratrů dostali upíři a on se proměnil v krvavého wrestlera. Zápas jako zápas, jenže pak Hellboy dostal nabídku, která se neodmítá. Zápasit o život nevinné ženy. Jenže neměl zápasit jen tak s ledajakým zápasníkem, ale rovnou s monstrem. Souboj je to výtečný a Hellboy ženu nakonec skutečně zachraňuje, ale to by se do toho nesměl přimotat jeden vlkodlak, který je ve své lidskosti neskutečně podobný Lonu Chaneymu Jr. Jo, a samozřejmě se ještě objeví upíři. Boj se všemi je skutečně náročný.

Ukázka z amerického vydání komiksového příběhu Hellboy: House of the Living Dead.

Nápad krásně šílený, navíc s kresbou Richarda Corbena, která mi při prvním setkání v příběhu „Makoma“ (sbírka „Hellboy: Pražský upír a další povídky“), kde mi seděl mnohem více, než když kreslil Hellblazer: Těžké časy, komiks vyznívá naprosto parádně, wrestleři mají ten správný look, stejně jako ostatní postavy. Komiks je pak mírně komický, ale skutečně se drží na hranici jemného vtipu, ale ke konci dokáže přejít v dobré drama. Výtečný příběh, který spojuje tolik nesourodých prvků, až je z toho něco opravdu dobrého.

 

Hodnocení: 80%

Hororové knihy (zombie, upíři, béčka, mučení, vědci)


Přidat komentář