Hellraiser: Pekelný jezdec (1996)

35%
A kvalita série nám dál padá. Jen si počkejte na pátý díl.

Hellraiser: Pekelný jezdec

Hellraiser: Bloodline

USA, 1996, 85 minut

 

Režie: Kevin Yagher

Scénář: Peter Atkins

Hrají:

Bruce Ramsay (Phillip L'Merchant / John Merchant / Dr. Paul Merchant)

Valentina Vargas (Angelique / Chudá dívka)

Doug Bradley (Pinhead)

Charlotte Chatton (Genevieve L'Merchant)

 

Že se série podívá do budoucnosti už se čtvrtým dílem, to bych nečekal, ale ono se tak skutečně stalo. A nejen budoucnost, ona je tady i minulost a také současnost, tedy alespoň ta, v které byl film zhruba natáčen. Která dějová linka má největší význam není úplně jasné, ale rámcová je ta, jež se odehrává v budoucnosti. V té se totiž vypráví jeden příběh, který výrazně buduje mytologii celé série.

 Hele, co mám!

Právě tohle budování mytologie je na celém filmu nejlepší, protože zbytek už za tolik nestojí. Ještě je vhodné zmínit, že jsou zde na svou dobu docela dobré digitální triky, které skutečně nevypadají až tak špatně, jak by se dalo čekat. A kolem čeho, že se ta mytologie vlastně točí? Je to ona kostka, hlavolam, který je schopen otevřít bránu k něčemu, co číhá na druhé straně, a co je možné nazvat peklem, ale i jinak.

 Pěkně z očí do očí.

Film se točí okolo postavy Merchanta, který je zde ve třech rovinách. Ten z budoucnosti vypráví příběh svých předků, kdy první toho jména, ten nejstarší, který se ve filmu objeví, je tvůrcem hlavolamu, a ten v současnosti je mužem, který má v sobě odkaz svého předka, který se promítá do jeho architektonických návrhů. Společně pak tvoří jednu dějovou linii, která ve všech případech vede k setkání s cenobity.

 Nejsem šílený.

Cenobitů je ve filmu moc – z hlediska stopáže – a hlavně Pinhead dostal obrovské množství prostoru a je neskutečně ukecaný, což mi na něm prostě vadilo. Já jsem raději, když v ději vystupuje méně, a když už se na scéně objeví, mělo by to stát za to. Tady není snad ani jedna scéna, která by mě skutečně dokázala nadchnout, nebo která by mi připadala hororová. Sci-fi prvky celkovému dojmu pak ubírají ještě více.

 Jsou tři, nebo čtyři?

„Hellraiser: Pekelný jezdec“, což je mimochodem další divný český název – „Pokrevní linie“ by zněla lépe a vystihovala by podstatu filmu – je velmi špatným dílem v rámci celé série, ale vzhledem k tomu, kolik už má dílů, jsem si skoro jistý, že tam budou ještě horší kousky. Tenhle je ale tak neskutečně přeplácaný a přitom vlastně bez děje, kde pořádně o nic nejde, že ještě s láskou budete vzpomínat na první film.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (příšery, mučení)


Přidat komentář