Hisss (2010)

60%
Hadí horory mají pořád smysl. I v indickém provedení.

Hisss

Indie, USA, 2010, 98 minut

 

Režie: Jennifer Lynch

Scénář: Jennifer Lynch a Gulfam Khan

Hrají:

Mallika Sherawat (Hadí žena)

Irrfan Khan (Vinkram Gupta)

Jeff Doucette (George States)

Divya Dutta (Maya Gupta)

 

Indických hororů moc není, těch dobrých už vůbec není mnoho, pokud vůbec nějaké skutečně povedené jsou, o to je zajímavější, když v indické produkci natáčí americký tvůrce, v tomhle případě dokonce dcera samotného Davida Lynche Jennifer. Očividně ji uhranulo stvoření, kterému se říká Naga, stvoření, které je napůl člověkem a napůl obrovským hadem. Pravda, i mě tato stvoření fascinují.

 Ve své bizarnosti je krásná.

Jennifer Lynch se rozhodla, že si s příběhem zase tolik hrát nebude, že rozhodující je skutečnost, že se bude jednat o snímek, kde budou hadí lidé. V konečném důsledku se tohle podařilo, protože jsou zachyceni krásně a už od začátku je vidět, že vizuální stránka tohoto filmu je zásadní. Jakmile se žena promění v nagu, je to proměna úchvatná a trikově dobře zvládnutá.

 Kobry jsou krásně děsivé.

Hned na začátku sledujeme jakési lovce, kteří se prodírají džunglí a něco hledají. A také to najdou. Hady. Hodně velké hady, kteří ale vypadají jako brejlovci, tedy kobry. Jednoho hada zajmou, což rozhodně nebyl dobrý nápad, protože to vede k tomu, že se rozpoutá cesta pomsty a smrti. Unesený had byl přítelem nagy, která se dovede měnit z krásné ženy na hadí stvoření.

 Irrfan patří k mým oblíbencům.

Snímek hodně hraje na to, jaké je jeho trikové provedení. A jasně, na první pohled vidíte, že je toho hodně děláno počítačem, ale v tomhle případě to ani moc nevadí, protože všechny triky vyznívají docela dobře. Skoro to ale vypadá tak, že se vlastně budete těšit hlavně na scény, kde bude hadí žena, protože ty jsou skutečně nádherné. To kolem už je spíš vata, která naplňuje stopáž.

 Maska výborná.

Jennifer Lynch natočila snímek, z kterého je cítit indické prostředí. Popravdě jsem si myslel, že snímek skutečně točil indický tvůrce. Přináší to zajímavý pohled na hororový příběh o hadí ženě, která se chce pomstít na lovci. Provedení je vizuálně krásné, i když drsné, film není nutně děsivý, spíše psychologický se silnými fantastickými prvky. A mně se tohle provedení zamlouvalo.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (příšery, vrazi)


Přidat komentář