Home Movie (2008)

70%
Jedno z mála found footage, které se mi líbilo.

Home Movie

USA, 2008, 77 minut

 

Režie: Christopher Denham

Scénář: Christopher Denham

Hrají:

Adrian Pasdar (David Poe)

Cady McClain (Clare)

Amber Joy Williams (Emily Poe)

Austin Williams (Jack Poe)

 

Když se mi dostane do ruky film, který byl natočen na ruční kameru, většinou z toho nejsem moc nadšený. To platilo i o snímku „Home Movie“, protože mám prostě předsudky. Viděl jsem už moc found footage snímků, které vůbec nic neřekly a které byly tak nezajímavé, že očekávám jen další podobný film. Ale „Home Movie“ mi přece jen přijde trochu jiný a ne nezajímavý.

 Šťastná rodinka.

David Poe (Adrian Pasdar) má milující ženu a dvě děti. Žijí sice na odlehlém místě, kde je asi těžko někdo navštíví, ale rodiče se snaží děti rozhodně neochuzovat a tráví s nimi maximum času, kdy se je snaží zabavit. Děti se s nimi nenudí. Proto se nabízí otázka, kde je vlastně problém? Proč je tenhle snímek zařazován jako horor? Jasně, musí dojít k něčemu zlému, co idylu nahlodá nebo dokonce zničí.

 Jen u večeře to někdy skřípe.

Na filmu „Home Movie“ je zajímavá právě skutečnost, že velkou část filmu nevíte, kde bude problém a jak se to skutečně posere. A i když se začnou dít divné události, pořád ještě nebudete vědět, jak to skončí. A to je moc dobře. Bude to otec? Matka, co se zblázní? Nebo třeba vymítání některého z dětí? Anebo šílenec, který přiběhne z lesů? Tahle nejistota dává snímku hodně.

 Děti si rády hrají.

Nakonec je zajímavé, že i když zjistíte, co je vlastně příčina, snímku to neubírá. Právě je to dáno tím, že film graduje v tom, co je zobrazováno, ale je to i proto, že se ve vás rozlije hodně nepříjemný pocit z toho, co se vlastně ještě stane, jak daleko jsou postavy ochotny zajít. A jak daleko jsou také ochotni zajít tvůrci. Mám pocit, že ti dokonale vystihli to, co mělo a nemělo být zobrazeno.

 Jen některé vypadají nebezpečněji.

Snímek „Home Movie“ je pro mě film, podle kterého by se měli posuzovat podobné „domácí“ horory, tedy pásky, které si někdo točí v soukromí a pak z toho vyleze horor. Má to charakter found footage, ale je to ještě specifické v tom, že to je to domácí video. A snímek je dobrý, má velmi dobrou atmosféru, a i když je obraz nekvalitní, i když je kamera místy roztřesená, pořád vidíte docela dost.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (děti, found footage)


Přidat komentář