Honza Vojtíšek: Sešívance

80%
Jak to vypadá, když autoři hororu spojí svoje síly, popadnou jehlu a nit a rozhodnou se vytvořit to nejděsivější, co umí? Vzniknou „Sešívance“.

Honza Vojtíšek: Sešívance

Vydalo nakladatelství Golden Dog v roce 2018

Autoři: Honza Vojtíšek, Sylwia Błach, Martin Štefko, Ivan Kučera, Petr Boček, Miloslav Zubík, Mark E. Pocha, Robert Poupátko, Janko Iša, Svatopluk Doseděl, Łukasz Radecki, Kristina Haidingerová, Dávid Marcin

Sešívance

„Sešívance“jsou sborník hororových povídek, který sestavil Honza Vojtíšek. A proč jsou sešití? Každou povídku totiž napsal ve spolupráci s jinými hororovými autory, a to z Česka, Slovenska a Polska. Máme tu tak jedenáct povídek a jeden komiks s rozličnými tématy, které spojuje Vojtíškovo jméno.

Knihu zahajuje povídka „Budiž ti přáno“, kterou Vojtíšek napsal ve spolupráci se Sylwií Błach. Jde o jednohubku s humorným koncem o tom, jak dům manželů zužují rozličné hrůzy. Patří k povídkám, ze kterých mrazí, ale taky vyvolávají úsměv na tváři kvůli svému černému humoru. Podobně je na tom povídka „Pusť mě ven“, kterou sešíval Mark E. Pocha. Jde o skutečný bizár o mluvicím prsním implantátu. Že to zní pitomě? Náměť je sice šílený, ale zpracování je vynikající a nechutné věci, kterými si hlavní hrdinka prochází, se vám vryjí pod kůži.

Sborníku se povedlo vybrat většinou povídky, které něčím zaujmou. „Setři mě“, kterou doprovázel Janko Iša, vypráví o muži se zničeným životem. Rozhodne si ho zlepšit tím, že ve stíracích losech vyhraje sochu ženy. Iša s Vojtíškem dokázali krásně vystihnout lidskou trosku, která se postupně dává dohromady, a nebojím se říct, že šlo o psychologicky nejlépe napsanou postavu ze sborníku. To ale neznamená, že se to ostatním nepovedlo taky. Třeba v povídce „O chlapečkovi, kterému uletěl ptáček“ vidíme úplně druhou stranu mince, kdy se z normálních lidí stávají otroci vedení jen základními potřebami.

S Martinem Štefkem napsal Vojtíšek povídku „Uvnitř“. Zahájili ji obsáhlým popisem města, který sice navodil atmosféru, ale místy stylisticky škobrtal. Po tomhle úvodu ale povídka nabrala spád a dál se nesla v dobrém tempu bez dalších problémů. Kromě těch, které mají postavy – jak byste se tvářili vy, kdyby se z vaší přítelkyně stala nymfomanka?

Sborník útočí na každou formu strachu. Najdou si tu své fanoušci psychologického hororu, bizáru, týrání, ale i atmosférického hororu. Pod ten by patřily povídky „Nezhasínej“, „V pokoji“ nebo třeba „My, kteří kráčíme stíny“. Jde o pomalu a postupně se budující příběhy, ze kterých vás bude mrazit, ale nevyšvihnou se nikdy do extrému. Zařadila bych sem i povídku „Dotma“, kterou jako jedinou napsal Vojtíšek sám. V té se jedná o čistě atmosférický kousek psaný ve druhé osobě – a právě na tom je bitá. Dotmu čtěte jen, pokud máte klid, jste doma, ideálně sami. Protože pokud ji budete číst kdekoliv jinde, nebude mít ten správný efekt. Takové už je nebezpečí příběhů, které promlouvají ke čtenáři.

Nešťastný příspěvek do knihy je komiks „Odmaskovat“. Je hezké sborníky oživit něčím jiným, ale v případě „Sešívanců“ se to moc nepovedlo. Panely v knížce jsou malé, i čtenář s ostřím zrakem bude mít problém přečíst bubliny. Slušel by mu buď jiný formát, nebo využít celý potenciál stránek, což se nestalo. Samotný komiks je dobře nakreslený, Dávid Marcin krásně stupňuje situace a hraje si s představivostí. Bohužel konec přijde tak nějak odnikud, a dokud jsem si nepřečetla Vojtíškův doslov, vlastně jsem nevěděla, co se v příběhu stalo.

„Sešívance“ dávají čest svému jménu. Najdete tu spoustu odvětví hororu odehrávající se v české, slovenské nebo polské kotlině. Kvalita povídek se různí, ale ne tím, že by byly špatně napsané nebo nudné, ale tím, jaký žánr hororu vám sedne víc. Každý si tu najde to svoje.

Knihu zakoupíte na stránkách Golden Dog.

Hororové knihy (slasher, upíři, duchové, mučení, vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář