Hotel Transylvánie (2012)

60%
Hororových animáků je v poslední době docela dost. Ještě nás čeká "Frankenweenie". "Hotel Transylvánie" je však pořád předně rodinným animovaným filmem.

 

Hotel Transylvánie

Hotel Transylvania

USA, 2012, 91 minut

 

Režie: Genndy Tartakovsky

Scénář: Peter Baynham, Robert Smigel, Todd Durham, Dan Hageman a Kevin Hageman

Hrají:

Adam Sandler (Dracula)

Andy Samberg (Jonathan)

Selena Gomez (Mavis)

Kevin James (Frankenstein)

 

Film „Hotel Transylvánie“ je dáván do spojitosti se snímkem „Norman a duchové“, ale přece jen jsou to dva hodně odlišné filmy. „Norman a duchové“ je skvělý snímek, který si hraje s hororovým žánrem a pro mnohé může jít až za mez toho, co je vhodné pro děti. Já si to nemyslím a řekl bych, že dítě ještě snese, co „Norman a duchové“ přinesli. „Hotel Transylvánie“ je snímek, na kterém se produkčně podílel Adam Sandler. Ať je tenhle člověk jakýkoli, když dělá něco pro děti, tak se většinou nemusíme bát, že to bude nevhodné. Samozřejmě to bude mít i nějaké to důležité morální poselství.

Taková malá rodinná idylka.

Ač je snímek plný hororových monster, zůstává v mezích animovaného filmu. Přesto jsou tu jeden dva momenty, kdy se vaše dítě bude bát. Možná se leknete i vy sami. Jinak jsou ale příšery pouze charaktery, které se snaží karikovat určité stereotypy. Dracula je až příliš starostlivý otec, vlk je zničený otec, který nemá u dětí respekt, vlčata jsou zase nesnesitelné děti, a že jich je. Mavis, Draculova dcera, představuje teenagera, který se chce postavit otci, Frankenstein, Mumie a Neviditelný muž jsou hlavně komické postavičky, které zase tak skvěle vykreslené nejsou. A pak je tu samozřejmě člověk. Člověk! Panebože! Kdo ho tam pustil!

Pár hlavních postav.

Hotel Transylvánie je zařízení, kde se příšery mohou skrývat před lidmi. Myšlenka zajímavá, ale ono vlastně o ten hotel tolik nejde. Je to jenom prostředí pro příběh o tom, jak se vzpurná dceruška chce postavit svému otci, jehož charisma a hlavně pokoutní triky a lži vedou k tomu, že přece dosáhne svého, skoro za každou cenu. Kromě toho, že otec musí řešit problémy s dcerou, která se chce podívat do toho nebezpečného světa plného lidí, musí se vyrovnat i s tím, že jeden člověk se do hotelu, ač je to snad vyloučené, dostane. Nejhorší na tom pak je, že tenhle mladý kluk jménem Jonathan je vlastně docela cool.

Pár vedlejších postav.

„Hotel Transylvánie“ je dobrým animákem, který trpí klasickými problémy. Má dobré vtipy, některé jsou skvělé, v kině se budou bavit rodiče i děti. Někdy se smějí jen děti, někdy jen rodiče, někdy se smějí spolu. Film po téhle stránce fungoval. Problém je v tom, že je opět až příliš přímočarý, což se snaží tvůrci ozvláštnit právě vtipy, nebo alespoň trochou utrpení, které Dracula prožívá. Morální ponaučení se prolíná celým filmem, který se snaží říct vlastně to, že děti a rodiče by spolu měli víc mluvit a ne si navzájem podrážet nohy. Ale v klidu, ono to stejně končí dobře.

No není roztomilá?

Z kina jsem rozhodně neodcházel tak nadšený, jako například když jsem viděl „Expendables: Postradatelní 2“. Na druhou stranu si ale myslím, že je to dobrý animák, který si hraje se zajímavým nápadem, je vtipný, no a nějakou tu menší originalitu v příběhu mu prostě budeme muset odpustit. Animáků je každoročně v kinech obrovské množství. Některé jsou lepší, některé horší. „Hotel Transylvánie“ je dle mého tím lepším kouskem, který ale přece jen asi dobou zapadne.

 

Hodnocení: 60%

Vaše komentáře

Veronika Schreiberová
Docela dobrej animák, Drac byl fakt suprovej a vůbec ty příšerky se jim povedli:-)
Veronika Schreiberová 22.10.2012 07:40:57 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Taky si myslím, jen škoda, že to nebylo trochu stašidelnější
Martin Štefko 22.10.2012 08:04:20 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (zombie, upíři, vlkodlaci, duchové, příšery, zvířata, děti, komedie)


Číst komentáře