I Drink Your Blood (1970)

45%
Klasický horor 70. let, trochu hipísácký, trochu odkaz na Romera, ale hlavně mírně podprůměrná zábava.

 

I Drink Your Blood

USA, 1970, 90 minut

 

Režie: David E. Durston

Scénář: David E. Durston

Hrají:

Bhaskar Roy Chowdhury (Horace Bones)

Jadin Wong (Sue-Lin)

Rhonda Fultz (Molly)

George Patterson (Rollo)

 

„I Drink Your Blood“ je klasikou 70. let, jako přirovnání by se hodilo srovnání s filmem The Last House on the Left Wese Cravena, který byl natočen o dva roky později. Spojuje se zde násilí s nevázaností, kterou do jisté míry prosazovalo hnutí Hippies. Neříkám, že hipíci byli všichni šílenci, ale jejich styl života přímo vybízel k tomu, aby byli v hororech zobrazováni, jako osoby bez morálky, kteří jsou mimo společnost a v jejich kruhu se dějí věci, které nejsou pro zbytek společnosti přípustné. Napadá mě z novějších i horor Davida Arquetta The Tripper. Kvalitou odpovídající...

Hele, tohle jsem tu našla...

Žijí v lesích, na opuštěných místech, přejíždějí v klasických dodávkách, sem tam si něco vezmou a v tomhle případě jsou jim blízké i satanské rituály. Ale nejsou to právě satanské rituály, které hipíky přivedou do problémů. Je to jejich nevázanost, jejich brutalita, která způsobí, že se napijí krve. Způsobí totiž psychickou újmu malému chlapci a ten se jim za to hodlá pomstít. Prodá jim masové koláče, které napustí krví ze vzteklého psa, jehož sám v lese zastřelil.

Chacha! A já našel tohle!

Skupina hipíků se nají koláčků a v tu chvíli začíná ten správný masakr. Vzteklina je zde v podstatě něco jako zombie nákaza. Lidé se mění ve slintající zrůdy, které chtějí zabíjet. Do ruky berou téměř jakýkoli nástroj, který je dost ostrý, a pouští se do svých bližních. Nohy jsou odsekávány, ruce uřezávány, plody probodávány a kolem se potlouká divná Číňanka v modrých šatech. Jatka nejsou tak velká, jak by se asi dalo čekat. Gore zde není nijak propracované, i když nějaké ty světlé momenty se i zde najdou – například vyhřezlé vnitřnosti.

My už ho nikdy neposkládáme dohromady!

Film má dobré momenty, třeba ten, kdy si žena do sebe vrazí dřevěný kolík, aby ukončila svoje utrpení a utrpení nenarozeného dítěte, je hodně drsný, když tedy pominu skutečnost, že vrazit si kolík do břicha, na to musí být pořádná síla a odhodlání. Ale možné je snad všechno. Film se postupně mění v obyčejnou snahu přežít a najít způsob, jak se s nakaženými vyrovnat, protože jich je pořád víc. V tomhle směru už film nijak moc nepřekvapí a je klasickým pojetím, u kterého si budete říkat, jestli se vlastně bere vážně, anebo jestli se snaží parodovat tehdy se rozvíjející zombie žánr.

V přirozenosti je síla.

Hudební doprovod, který je disco a funky, dokresluje dobu, z které film pochází, dobu, která neměla být tak nevinná, jak se nám hipíci snažili říct, ale měla nám přinést šílená zvěrstva, a to jak ve skutečnosti, tak i na filmovém plátně. „Kanibalové“ se teprve chystali na svůj šílený útok, ale i ve filmu „I Drink Your Blood“ je jasně vidět, kde měly podobné filmy své zárodky. Průměrný film, který nabídne náhled na léta, která také stála za to, ukázka toho, jak rozmanitě se horor vyvíjel a nakonec také důkaz, že americká auta prostě nejdou nastartovat, když to nejvíc potřebujete.

 

Hodnocení: 45%

Hororové filmy (slasher, zombie, vrazi)


Přidat komentář