Idyla (2015)

55%
Slovinský horor o několika vražedných vidlácích.

Idyla

Idila

Slovinsko, 2015, 83 minut

 

Režie: Tomaz Gorkic

Scénář: Tomaz Gorkic

Hrají:

Nina Ivanisin (Zina)

Lotos Sparovec (Francl)

Nika Rozman (Mia)

Sebastian Cavazza (Blitcz)

 

Slovinský horor? Když jsem na něj narazil, tak jsem ho samozřejmě musel hned vidět, protože rád koukám na filmy, které jsou ze zemí, kde není horor tak tradiční, nemluvě o tom, že ani počet filmů za rok, které takové země produkují, se nedá srovnávat s velkými světovými filmovými velmocemi. Ale je jasné, že země jako Spojené státy nebo Indie jsou prostě někde jinde.

 Místní jsou divní.

„Idyla“ je sice slovinský film, ale je na něm vidět vliv amerických filmařů, především bych pak cítil vliv Eliho Rotha a jeho hororově krvavé poetiky, kterou přenesl i do Evropy, a to díky filmům ze série „Hostel“. Když si pustíte slovinský snímek „Idyla“, budete mít prvních několik minut, možná i desítek minut, pocit, že sledujete právě nějaký další díl ze série „Hostel“.

 A nemocní.

Je to dáno tím, že se film odehrává v Evropě, tedy konkrétně ve Slovinsku, ale je to dáno i tím, že to má hodně z amerického pojetí, kdy tak nějak po několika minutách pochopíte, že tohle je vlastně klasický redneck horor, kde máte nebezpečí v podobě zdegenerovaných vidláků. Ano, v tomhle ohledu je snímek velmi nepůvodní a nijak moc zásadně zápletkou nenadchne.

 Fotograf a jeho modelky.

Zina je modelka, která jede se skupinou dalších lidí fotografovat do přírody. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby nepadli do oka dvěma zdegenerovaným debilům, kteří se rozhodnou, že si zrovna je vyhlédnou jako další oběti. Oni je totiž potřebují k destilaci místní pálenky. Dobře, alespoň něco originálního. Jenže Zina se rozhodne, že vezme osud do svých rukou a jen tak se zabít nenechá.

 A je dokonáno.

Snímek „Idyla“ je svým dějem sice hodně podprůměrný, ale to, jak je tenhle redneck horor natočený, se mi prostě líbí. Je to krvavé, je to hnusné, má to docela dobré masky, jen se nesmí zabírat moc zblízka, a je to takové poplatné divákovi, z čehož vyplývá i konec, který dle mého film trochu zabíjí, ale zase ne tolik, aby se mi znelíbil. Alespoň to prostředí je evropské, jinak je film hodně americký.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář