Indigenous (2014)

20%
Zase něco číhá ve tmě nebo někde a oni mají vlastní kameru.

Indigenous

USA, 2014, 86 minut

 

Režie: Alastair Orr

Scénář: Max Roberts

Hrají:

Zachary Soetenga (Scott)

Lindsey McKeon (Steph)

Sofia Pernas (Elena)

Pierson Fode (Trevor)

 

„Američtí turisté cestují do Panamy a mají děsivou zkušenost.“ Tohle je popis filmu, který se objevuje na IMDb a je tak nějak nedoceněním toho, co snímek skutečně představuje. Jenže možná je to dáno tím, že „Indigenous“ je celkem klasické found footage, které zase tolik nového nepřinese a nemá divákovi zase tak moc co nabídnout. Ta klišé žánru jsou prostě daná a opakují se až moc.

 Vždycky to začíná příjemně.

Skupina mladých Američanů, která nemá moc peníze, se rozhodne, že se vydá na dovolenou do Panamy. Nevím, ale kdybych já neměl peníze, tak jedu maximálně na Lipno, a co si budeme povídat, už ani tam to není cenově nějaké levné. Ale když nemají Američané prachy, letí do Panamy. Je ovšem fakt, že Panama rozhodně není první destinace, která vás napadne, když začnete plánovat dovolenou. A to ani v případě amerických filmů.

 Ale ve tmě něco čeká.

Jasně, že Panama byla vybrána proto, že to není země, kde by se toho příliš dělo. Spíše je to země, která je pro mnohé neznámá, a tak se v ní může stát i něco děsivého, protože kdoví, co tam vlastně žije. A právě na tomhle sejdou hlavní postavy filmu, které zjišťují, že džungle je nebezpečná. Ale ne tak, jak byste si mysleli. V téhle džungli žije ještě něco, co není přirozené jako třeba puma, panter, levhart a co já vím co ještě.

 Bude baterka stačit?

V panamském pralese nás čeká klasický boj na život a na smrt, kdy hlavní otázkou je to, jak bude vlastně monstrum, které se ve filmu i sem tam objeví, vypadat. V tomhle směru se podařilo vytvořit něco docela dobrého, divokého, hnusného, co se do džungle hodí a z čeho je možné mít strach. Na druhou stranu, kdyby se už nepovedlo ani tohle, tak skutečně nevím, jaký by mělo smysl film točit.

 Chce to na vás slintnout.

Co si budu namlouvat, jsem na snímky typu found footage vysazený a už asi nejsem schopný se na ně dívat objektivně. I když snímek „Indigenous“ celkově úplně nepropadl, pro mě je to jen další film, který je natočen stylem, jenž už nemá hororu co dát. Anebo že bych se mýlil? Ale snímek „Indigenous“ zrovna není důkazem toho, že by ještě mělo smysl podobné filmy natáčet.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (příšery, found footage)


Přidat komentář