Inner Ghosts (2018)

60%
Brazilsko-portugalská korpodukce.

Inner Ghosts

Portugalsko, Brazílie, 2018, 90 minut

 

Režie: Paulo Leite

Scénář: Paulo Leite

Hrají:

Celia Williams (Helen)

Elizabeth Bochmann (Elsa)

Iris Cayatte (Rachel)

Norman MacCallum (Steinman)

 

Portugalsko a Brazílie jsou dvě země, které nejsou vyloženě vyhlášené hororem, ale co si budeme povídat, těch zemí, co hororem vyhlášené jsou, také tolik není. Brazílie ale určitou tradici má, spíše exploatační, Portugalsko bude směřované spíš v současné době na moderní trendy, což vlastně snímek „Inner Ghosts“ tak trochu potvrzuje. Přesto se nejedná o špatnou podívanou.

 Co to je za zařízení?

Když se na snímek „Inner Ghosts“ začnete dívat bude vám celkem jasné, jakým žánrovým směrem se vydal. Bude to duchařský horor. A není o tom pochyb, tohle je duchařina, i když se překvapivě dostaví i scény, které jsou překvapivě hodně explicitní, zvláště jedna v závěru je hodně drsná a hodně dobře zvládnutá, pokud se trikové stránky týká, ale k tomu nic moc víc prozrazovat nechci.

 Asi se z toho zblázní...

Kdo je hlavní hrdinka tohoto filmu? Tou je Helen (Celia Williams), která si vydělávala hodně specifickým způsobem, který je ale pro horor docela typický – živila se jako médium. Prostě se snažila lidi přesvědčit o tom, že komunikuje s těmi na druhé straně. To jako s mrtvými. A lidé jí i snad věřili, ale ona se po smrti dcery rozhodne, že je na čase trochu změnit pole působnosti.

 Jako kdyby na ni sáhla smrt.

Helen se rozhodne, že chce studovat mozek, že se chce dovědět víc. A v tu chvíli dostává nabídku, která souvisí s tím, co dělala do té doby. Má v ruce zařízení, které má skutečně velmi zajímavé možnosti využití. Že by bylo možné se napojit na mrtvé? Ale za jakou cenu? Tohle zařízení rozhodně nejde používat zadarmo a postavy v tomhle filmu to zjistí na vlastní kůži. A bude to místy nepěkné.

 Tohle bude horší než smrt.

V portugalsko-brazilském snímku „Inner Ghosts“ se podařilo vytvořit na svoje poměry relativně originální příběh, jemuž se v první řadě daří vytvářet docela dobrou hororovou atmosféru, takovou tu hutnou, kdy jste si jistí, že se něco stane, něco se nečekaně objeví, něco na vás vyskočí. A musím uznat, že místy byla atmosféra skutečně pěkně hutná a pár scén tu opravdu stojí za to.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (duchové, mysteriózní)


Přidat komentář