Insane (2010)

50%
Škoda, mohl to být nástupce "Psycha".

Insane

Švédsko, 2010, 87 minut

 

Režie: Anders Jacobsson a Tomas Sandquist

Scénář: Nathan Berry, Mikael Fuchs, Anders Jacobsson, Henrik Koelman a Tomas Sandquist

Hrají:

Lars Bethke (David)

Alida Morberg (Jenny)

Johanna Leamo (Sarah)

David Lenneman (John)

 

Nakonec jsem se rozhodl, že budu ke snímku „Insane“ hodný, a to i přesto, že postrádá určité kvality a je na něm moc vidět, že nechtěl zabíhat nikam daleko, stejně jako neměl finanční prostředky k tomu, aby se alespoň tvářil jako něco většího, kde nejsou jen tři herci. No dobře, je jich trochu víc, ale ne o moc. Na prstech obou rukou byste je celkem snadno spočítali. Podle titulků jich bylo deset.

 Barman, majitel i kuchař v jednom.

Ale na počtu herců nezáleží, taková Gravitace si vystačila s celkem osmi herci, a to jen dva z nich byli skutečně vidět na plátně. „Insane“ ale nemá takové ambice, jedná se v jádru o snímek velmi průhledný, který je určitou současnou švédskou odpovědí na legendární horor Alfreda Hitchcocka. „Insane“ ale rozhodně není nové „Psycho“, jen má některé jeho prvky, které jsou zde použity.

 Podříznout jako prase.

TEĎ POZOR NA LEHKÉ SPOILERY. Tím prvním spojovníkem s „Psychem“ je skutečnost, že první polovinu filmu sledujeme postavu, která možná není tou hlavní, ale jen nás má uvést do příběhu v jednom odlehlém hotelu. Ano, i tohle je hodně podobné „Psychu“. Najdete i zde další prvky. Nějaké problémy z minulosti, sestru, problémy, před kterými hrdinka utíká. Je toho víc.

 Dokáže utéct?

Snímek „Insane“ nemá a nemůže mít ambice jako „Psycho“ a je si toho doufám vědom. Prostě hraje na to, že je zde docela zajímavé prostředí, herci, kteří jsou snesitelní, scény, které budují napětí a bohužel finále, které je divácky nesmírně průhledné a vy si říkáte, jestli tvůrcům nestálo za to, aby se mu trochu více věnovali a aby do toho vložili alespoň trochu překvapení.

 I přes masku divák vraha odhalí brzy.

Docela mě mrzí, že švédští tvůrci trochu více nevyužili skutečnost, že se snímek odehrává na samotě, že je venku zima. Tam by se dalo ještě více budovat napětí počasím, reáliemi. Ale aspoň trochu se to zadařilo, a tak pár scén skutečně dovede budit pocit určité neutěšenosti. Škoda, že dějově je to tak slabé, protože to dokáže divákovi znepříjemnit pár těch dobrých nápadů a docela dobré výkony.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář