Insidious 2 (2013)

90%
"Insidious 2" navazuje přímo na první film a ukazuje nám, že pořád jsou horory, které v kině dokáží děsit.

Insidious 2

Insidious: Chapter 2

USA, 2013, 106 minut

 

Režie: James Wan

Scénář: James Wan a Leigh Whannell

Hrají:

Patrick Wilson (Josh Lambert)

Rose Byrne (Renai Lambert)

Lin Shaye (Elise Rainier)

Barbara Hershey (Lorraine Lambert)

 

Tak přece jen se dobrá věc podařila a do kin se dostalo i pokračování filmu „Insidious“, který, přiznám se, mě nijak zásadně nezaujal. Začínám mít pocit, že James Wan si chce za každou cenu ukrást korunu současného hororového krále. Co si budeme povídat, podařilo se mu to. Pro rok 2013 rozhodně, protože jeho snímky „V zajetí démonů“ a „Insidious 2“ jsou jednoznačně to nejstrašidelnější, co letos v kině uvidíte. Na jednu stranu je to dáno tím, že v českých kinech těch hororů opět moc není (a to první polovina roku vypadala docela dobře), na druhou stranu to bude i tím, že hororová produkce je obecně poměrně slabá z hlediska kvality. Kvantita vedle toho je obrovská.

Na co čumíš!

„Insidious 2“ navazuje přímo na dění prvního snímku. Jak je uvedeno v anglickém názvu, tohle je druhá kapitola a sedí to dokonale. První film nás zanechal v napětí a očekávání. Nedal nám jasné rozhřešení a bylo zřejmé, že bude potřeba natočit druhý film. Jsem neskutečně rád, že se dostal až k nám do kin, protože tam má opravdu ten správný efekt. Jsou zde scény, které vás skutečně zaručeně vyděsí, v některých případech mi jejich pojetí dokonce přišlo novátorské a zajímavé, kdy jsem ani takový efekt nečekal.

V tom odrazu je jich nějak moc.

Setkáváme se znovu s Joshem a Renai, kteří měli problémy se svým synem. Ten se nacházel ve stavu nevědomí. Jeho tělo fungovalo, ale nedokázalo se probudit. Tohle se Joshovi podařilo zvrátit, ale závěr prvního filmu nám jasně dal na vědomí, že Josh v tom není úplně nevinně. Snímek „Insidious 2“ dává jasné odpovědi. Tohle se mi na filmu velmi líbí, protože už děj nenatahuje. Ano, je zde otevřený konec, ale nikoli takový, který by ještě dál otvíral příběh rodiny Lambertových. Ten je uzavřen. Alespoň tedy doufám, že se nějaký neznaboh nechopí pokračování se stejnou rodinou.

Na co to vlastně koukáme?

James Wan ukázal, že už je skutečně mistrem svého oboru. Na jednu stranu se musí upozornit na to, že všechny tři jeho filmy – oba snímky „Insidious“ a „V zajetí démonů“ – stojí na stejném konceptu, ale ten on využívá naplno. Ano, máme zde strašidelný dům a nějaké paranormální vyšetřovatele, ale v obou případech je příběh pojat trochu jinak, trochu odlišně. To jim přidává na dojmu, zároveň můžete sledovat, jak si James Wan hraje, jak už je pro něj žánr známým hřištěm a jak už přesně ví, co dělat. Myslím, že tohle je hlavní důvod, proč si chce dát od hororů pauzu.

Celá rodina pěkně pohromadě. I s hosty.

„Insidious 3“ se samozřejmě uvažuje a myslím, že se i natočí, protože se z těchto dvou filmů stala značka. Sami tvůrci to vědí a dávají prostor, buď sami sobě anebo ostatním. Závěr jasně ponouká k tomu, aby přišli další, aby přišli s něčím ještě lepším. Jsem zvědavý, kdo si na tuhle výzvu troufne a jak to nakonec dopadne. „Insidious 2“ je pro mě další ukázkou toho, že jsou zde lidi, kteří chtějí brát horor vážně – zároveň si s ním dokážou hrát – a chtějí primárně děsit. Za to jsem neskutečně rád.

 

Hodnocení: 90 %

Hororové filmy (duchové, vrazi, děti)


Přidat komentář