Iron Sky (2012)

70%
"Iron Sky" je jedním z těch filmů, které se snadno mohou stát kultovními. Ze severu se k nám dostávají snímky, které rozhodně stojí za pozornost.

 

Iron Sky

Iron Sky

Finsko, Německo, Austrálie, 2012, 93 minut

 

Režie: Timo Vuorensola

Scénář: Johanna Sinisalo, Jarmo Puskala a Michael Kalesniko          

Hrají:

Julia Dietze (Renate Richter)

Udo Kier (Wolfgang Kortzfleisch)

Peta Sergeant (Vivian Wagner)

Kym Jackson (McLennan)

 

Válka pro Německo vlastně nedopadla tak špatně. Docela početná skupina nacistů se zachránila tím, že utekla na Měsíc – ano, myslím ten asteroid, který pravidelně vidíme na noční obloze, vyjma nocí, kdy je nov. Na měsíční základně se zachránila nacistická společnost, která dál věří v ideály, které jim vštípil Hitler. V rámci propagandy se zde promítá „Diktátor“ Charlieho Chaplina, ale ve zkrácené verzi, která je vlastně oslavou Hitlera nikoli jeho kritikou.

Nacista jak vyšitý.

Měsíční nacistická základna si v klidu žije, dokud americká prezidentka nerozhodne, že je potřeba na Měsíc – v rámci propagandy – vyslat nové astronauty. Jeden z nich je černoch, také v rámci „zajištění potřebných preferencí“. Právě kosmonauti zjistí, že na Měsíci to vlastně docela žije a že se připravuje nový Blitzkrieg, který by měl vést k ovládnutí Země. Nový „Führer“ s tváří Udo Kiera – kdo jiný, že? – hodlá přepadnout Zemi ve vzducholodích. S černým astronautem se ale všechno komplikuje.

No není ta vizuální stránka nádherná?

Viděli jste někdy plakát nebo slyšeli o filmu, kde z mrtvých vstávají nacisti nebo znovu napadají Evropu? A říkali jste si, že by to mohlo být sakra cool? Tak přesně tohle si podle všeho řekl i Timo Vuorensola a natočil snímek „Iron Sky“, který – světe div se – šel 12. července i do našich kin. Člověk si vážně řekne, že je paráda, co se sem tam do našich kin dostane. I když „Iron Sky“ není americkým filmem, stejně si kinosály zaslouží, protože má co nabídnout. Podobně by si kino zasloužil další severský horor „Mrtvý sníh“, ale člověk nemůže chtít všechno, že?

Tyhle potkat v noci v lese...

„Iron Sky“ rozhodně není nejvtipnější komedie, kterou letos uvidíte v kině, ale je to jeden z nejpropracovanějších filmů s rozpočtem pouhých sedm a půl miliónů dolarů. Jasně, že místy je to poznat, protože dost se toho odehrává v interiérech, případně je blízká budoucnost řešena docela jednoduchým, ale přesto účinným způsobem (například policista na segwayi). Když však přijde na digitální efekty, snímek naprosto ohromí. Na co „Superman se vrací“ potřeboval stamiliónový rozpočet, na to finskému tvůrci stačilo pár miliónů a přesto přišel s takovými efekty, které vyrazí dech. Nepotřebujete milióny, abyste udělali dobré triky, jen musíte ty milióny použít na to, aby s vámi spolupracovala věhlasná studia. Samotné provedení očividně tak drahé není.

A jeden záběr rovnou z natáčení.

„Iron Sky“ je neskutečným překvapením, povedeným experimentem, který konečně ukázal nacistickou sci-fi komedii takovým způsobem, jak si to zasluhuje. Film je neuvěřitelně cool, a i když jsou nějaké vtipy dost provařené a nemají takovou pointu, film se drží na hranici takové absurdity, aby to bylo přijatelné i pro širší publikum. Vuorensolovi se povedlo, co jiným autorům ne. Nebýt trapný. A tohle se cení. Film si určitě zaslouží pozornost každého béčkového fanouška.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (béčka, komedie)


Přidat komentář