Jack Ketchum: Po sezoně

70%
Prvotina Jacka Ketchuma vás může dostat ještě dnes.

Jack Ketchum: Po sezoně

Off Season

Vydalo nakladatelství Laser-books, 2011, 219 Kč

 

Pokud se vám kniha „Po sezoně“ ještě nedostala do rukou, ještě jste ji nečetli, moc si o ní nezjišťujte. Je to jedna z těch knih, o nichž je lepší nic nevědět, protože pokud si budete moc zjišťovat, můžete být nakonec zklamáni z toho, co do ruky dostanete. Ten efekt nemusí být tak silný. A je mi jasné, že nezjišťovat si něco o knize v dnešní době, je celkem náročné. Ale i tak to zkuste. Pokud budete k „Po sezoně“ přicházet s čistým štítem, rozhodně si ji užijete víc, než jsem si ji nakonec užil já.

Obálka českého vydání.

Jack Ketchum je v současné době vlastně už klasikem moderního akčního hororu. Hned svým prvním románem – právě „Po sezoně“ – ukázal, že horor může být drsný – hodně drsný – a že se objede i bez fantastických prvků. V „Po sezoně“ nic fantaskního nenajdete, všechno se mohlo stát. O to je příběh děsivější, o to na vás bude mít nepříjemnější dopad. V tomhle duchu ve své tvorbě pokračoval a spíše hledal náměty v lidské zlobě a odpornosti než v nereálných světech.

Obálka anglického vydání.

Jack Ketchum se narodil jako Dallas William Mayr a byly to právě horory, které ho proslavily. Nenapsal jih velké množství, nebyl grafoman jako Stephen King, ale k roku 2018, kdy bohužel zemřel, měl na svém kontě celkem 16 románů, kdy právě „Po sezoně“ nebo „Dívka od vedle“ či „Schovka“ patří k tomu nejlepšímu, co vydal. Tyhle tři knihy vyšly už i u nás, „Schovka“ teprve loni. Kromě nich už pak česky vyšla jen kniha „Red“. Je vidět, že v oblasti hororu máme ještě hodně deficitů. Ale můžeme být rádi, že alespoň to zásadní od Ketchuma tu máme.

 

„Po sezoně“ je ve svém důsledku vlastně kniha s celkem jednoduchým příběhem. Je to střet toho, co považujeme za civilizovanost, s tím, co považujeme za divokost, necivilizovanost, možná i zvířeckost. Ale není to – z myšlenkového pohledu – až tak černobílé, až tak jednoduché, protože se zde odehrávají scény, jež ukazují na to, jak je snadné tu hranici mezi civilizovaností a divokostí smazat, jak je ta hranice tenká a stačí jen správný impuls, aby se i s civilizovaných stali divoši.

Jack Ketchum

Ve zkratce je možné děj knihy „Po sezoně“ popsat takto: Skupina lidí z New Yorku se rozhodne, že by bylo fajn se přidat k jedné své známé a strávit pár dní na chatě kdesi v Maine, na místě, kde je nejbližší další dům minimálně pár kilometrů daleko. Dáchnou si zde, trochu si rozjitří nějaké vztahové rány, trochu si uleví, ať už alkoholem, sexem, nebo něčím podobným. Jenže to nepočítají s tím, že v oblasti žije skupina lidí, jejichž chován a styl života se více podobá divokým zvířatům. Hodně divokým.

Obálka edice k 35. výročí od vydání knihy.

Kniha „Po sezoně“ je drsná. Je hodně drsná, ale přesto si myslím, že za těch skoro čtyřicet let, co už je na světě trochu zestárla. Jasně, je to dáno hlavně filmem, kde vidíme i drsnější věci, ale dnes už to tolik nešokuje. Minimálně ne tolik, pokud vás horor zajímá. Jinak se ale Ketchumovi musí nechat, že věděl, jak příběh líčit, aby vás navnadil, aby vás překvapil a aby vás donutil i trochu přemýšlet. Tohle není jen chorá vyvražďovačka. Tohle je i příběh o lidech a o tom, jak se chovají v kritické situaci. A jsou zde scény, které se i tak dovedou vrýt do mozku a budou vás chvíli strašit.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové knihy (mučení, vrazi)


Přidat komentář