Půlnoční jízda (1990)

60%
Mark Hammil dává zapomenout na Luka Skywalkera a předvádí naprosto ukázkového a skvělého šílence.

Půlnoční jízda

Midnight Ride

USA, 1990, 93 minut

 

Režie: Bob Bralver

Scénář: Russell V. Manzatt a Bob Bralver

Hrají:

Michael Dudikoff (Lawson)

Mark Hamill (Justin Mckay)

Savina Gersak (Lara)

Robert Mitchum (Dr. Hardy)

 

Michael Dudikoff rozhodně není frajer, kterého bych si v akčních filmech nějak moc oblíbil. Nikdy jsem mu nepřišel na chuť, protože mi prostě neseděl ten jeho obličej. A díky filmu „Půlnoční jízda“ jsem zjistil, proč tomu tak je. Ten chlapík by se mnohem víc hodil na záporné role, než na role kladných akčních hrdinů. Má ten správný ambivalentní obličej a v „Půlnoční jízdě“ tak i hraje. Koneckonců, motivy jeho postavy také nejsou z nejmírumilovnějších.

Luke Skywalker se dal na temnou stranu síly.

Lawsona, Dudikoffova policistu, nacházíme na začátku ve sporu s manželkou. Ona ho chce opustit, on nesouhlasí. Ona přesto odjede, ale on se s tím nehodlá smířit a pronásleduje ji. Ona mezitím naloží stopaře a manžílek si myslí, že ho celou dobu podváděla. No zápletka jak stehno. Jenže ono to není zdaleka tak jednoduché. Už v úvodu jsme totiž pochopili, že ten stopař, co ho nabrala, nebude úplně v pohodě frajer.

V autě se odehraje velká část děje.

Stopař má tvář Marka Hamilla a co si budeme povídat, kdo by nechtěl svézt ve svém autě Luka Skywalkera? Jenže jak se ukazuje, temná strana síly ho nakonec přece jen dostala a z Marka se stal pořádný magor. Nebo alespoň pro potřeby tohohle filmu. Hraje dobře. Ten člověk má ksicht na to, aby hrál šílence, a tady se mu to povedlo. Není to žádný archetypální vrahoun a cvok, ale na takový snímek je to více jak dobré.

Doktor všechno ví, ale poví až na konci.

Díky Hamillovi se ve filmu naprosto ztrácí Dudikoff, který měl být očividně hvězdou snímku, ale na to, aby skutečně tenhle snímek, ač béčkový a nízkorozpočtový, utáhnul, prostě nemá schopnosti a ani potřebné charisma. Rozšklebený Hamill připomíná Jokera a vy se ani nebudete divit, že právě on tuhle batmanovskou Nemesis namluvil pro úspěšné hry Batman: Arkham Asylum a „Batman: Arkham City“.

Jo, a ten tam taky hraje.

Díky Hamillovi je snímek snesitelný a není to klasický propadák, který jsem s Dudikoffem očekával. Není to ani akční film v tom smyslu, že každý dostane na budku. Noční prostředí a celkem krátký časový úsek skvěle podtrhávají jednoduchý příběh, který je ozdoben výborným záporákem. Je to vlastně taková variace na snímek „Stopař“, ale do Rutgera Hauera má Mark Hamill přece jen ještě kousek. Na druhou stranu, Hamill postavu pojal jako rozšklebeného šílence, takže po svém, a to se cení. Na jeden televizní večer by to byl skvělý kousek.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (béčka, mučení, vrazi)


Přidat komentář