Jama (2013)

35%
Když požádáte o pomoc nadpřirozené síly a démoni si pak z vás začnou dělat srandu, může z toho být dvacetiminutový studentský film, ale dobrý horor zpravidla ne.

Jama

Slovensko, 2013, 20 minut

 

Scénář: Pavol Čižmár, Jakub Medvecký

Režie: Pavol Čižmár

Hrají:

Vladimír Kittler (otec)

Ľuboš Kostelný (psychotronik)

Gabriela Marcinková (dívka)

Ivo Gogál (policista)

 

Jistý otec již roky pátrá po své ztracené dceři. Pomoc hledá u psychotronika, který mu pomocí křišťálového kyvadélka a mapy udá její polohu uprostřed lesa kousek od města. Sám mu však poradí, aby si s sebou raději vzal lopatu. Když otec dojde na udanou souřadnici, nalezne chatu obývanou mladou dívkou a jejím psem. Vloupe se do ní a začne ve sklepě kopat. Dívkou přivolaní policisté muže odvedou a dívku informují, že jde o neškodného blázna, který již roky hledá svou dceru. Jenže dívka se začne v chatce cítit divně a cosi zabije jejího psa.

Hledat ztracené lze různě

Zajímavě rozjetý a v hlavních rolích obsazený hororový kraťas doslova zabijí rádoby komické vložky, včetně posledního záběru. Jistě, úsměv vyvolá již začátek filmu s psychotronikem, hledajícím ztracenou sestru nad mapou, a později ještě jeho telefonické vymítání, ale tyto dvě scény by se daly ještě považovat za pevnou součást děje, které trochu komicky vyznívají jen nechtěně. Na mysli mám přímo komediální složky, jejichž jediný účel je komičnost. Ty jsou prostě ranami z nemilosti.

Dalším negativem je nesoudržnost a nekontinuálnost děje. Po zhlédnutí zůstane jen kyselá pachuť nejistoty, co tím vším chtěli tvůrci vlastně říci, a zjištění, že začátek a konec příběhu spolu vlastně nemají vůbec nic společného.

Noční útěk z chaty

„Jáma“, jinak dobře herecky obsazená, hezky natočená, v dobrém a zajímavém prostředí, které je vcelku dobře využito s chytlavě rozvíjeným dějem, totiž skončí jako pověstná královna koloběžka. Rozvíjející děj jen vykřikne do ztracena, závěr jakoby s linií, která nás do příběhu uvede a provede nás sním prakticky až k odvedení hlavního hrdiny policisty, neměl nic společného. Nechá ji být napospas ztracenou někde v lesích kolem chaty a přijde si se svým vlastním mikropříběhem, který však nijak neuvede ani nevysvětlí.

Prakticky jediným pozitivem filmu se, kromě slibně rozjetého začátku, tak stává ústřední herecké duo Vladimír Kittler a doufejme, že vycházející hvězda nejen slovenského filmu Gabriela Marcinková, která svou účastí podpořila hned několik podobných studentských filmů. Oba však, přes veškerou jejich snahu, mnoho nezachrání.

Rituál, ale kdo ví, k čemu

Po zhlédnutí „Jámy“ tak na tváři zůstane jen potměšilý úsměv. Ovšem bez stopy čehokoliv pozitivního. Tohle bude negativní úsměv.

Je to obrovská škoda, rozjezd film neměl vůbec špatný, ale proč ve druhé půlce vyvádí, co vyvádí, to je otázka do pranice.

Hororové filmy (duchové, béčka, zvířata, komedie, mysteriózní)


Přidat komentář