Jan Pavlas: Hordy

40%
Na tenhle zombie horor jsem se těšil. O to větší bylo rozčarování.

Jan Pavlas: Hordy

Vydáno vlastním nákladem, 2017, 350 Kč

 

Když se na Startovači objevila kampaň na knihu „Hordy“, musím říct, že jsem byl docela zvědavý, co za knihu se pod tímto názvem skrývá. Jasně, jedná se o zombie román, takže jsem musel prostě zpozornět, především proto, že jich od českých autorů zase tolik nemáme. A ano, byl jsem zvědavý i proto, že jsem sám vydal dva zombie romány „Mrtví kráčí po zemi“ a „Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji“.

Obálka knihy

Autorem knihy je Jan Pavlas a jeho kniha je prezentována jako hororová komedie. U kampaně na vydání knihy bylo možné najít tento text: „Co můžete čekat? Dynamický děj plný překvapivých zvratů. Spoustu akce, napětí a černého humoru.“ Očekávání, jež ve vás tento marketingový text vzbudí, jsou přece jen docela velká a z mého pohledu bohužel nedošlo k jejich naplnění. Možná mám jiný smysl pro humor, ale já se moc nesmál.

Jan Pavlas na HorrorConu

Kniha je horor vlastně jen proto, že jsou zde zombie. Ale to by nevadilo. Zombie příběh nemusí být nutně hororový, což sám dobře vím – viz kniha „Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji“. Ale pravda, jsou zde místy celkem dobré hnusárny. Horší je to s tím humorem, jenž mě moc nebavil. Hlášky neměly to správné načasování. Tady by to chtělo trochu učesat hodně popisné pasáže a více je oživit.

Celá obálka knihy

Jan Pavlas by potřeboval, aby mu na román někdo kouknul, řekl mu, že akční scény nejsou dobře vygradovány, příběh se drží, hlavně ve druhé polovině, jednoho tempa bez výkyvů a styl románu se tak spíše podobá suchopárnému popisu než napínavému vyprávění. To se bohužel týká i postav, kdy na začátku se zdá, že vypravěč bude cool charakter, ale nakonec se ukáže, že přežívá spíše náhodou. Ale pořád lepší než Prokeš. Prokeš tu má být jako záporák, ale tohle je doslovně řečeno vypravěčem, nikoli Prokešovými činy. Denisa je tam zase jen proto, že se očekává ženský prvek, ale její postava je skoro zbytečná. nedaří se přes ni vyvolat ty správné emoce.

I tohle napsal Jan Pavlas.

Kniha „Hordy“ by strašně moc potřebovala, aby ji před vydáním přečetl někdo, kdo už má trochu načteno a byl by schopen autorovi říct, kde jsou chyby. Jan Pavlas nepíše špatně, nejsou tam chyby gramatické, ale to nevypsání je znát. Akční kniha by neměla nudit. České prostředí tomu sluší, ale chtělo by to lepší příběh, lépe propracované postavy a scény, které se zde odehrávají. Z toho, co se zde stane, by se dalo udělat několik dílů, ale muselo by se to hodně připisovat a upravovat.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové knihy (zombie)


Přidat komentář