Jeruzalem (2015)

40%
V Jeruzalémě se to hemží příšerami.

Jeruzalem

Izrael, 2015, 94 minut

 

Režie: Doron Paz a Yoav Paz

Scénář: Doron Paz a Yoav Paz

Hrají:

Yael Grobglas (Rachel)

Yon Tumarkin (Kevin)

Danielle Jadelyn (Sarah)

 

Jeruzalém je rozhodně jedno z těch měst, které si zaslouží filmování a kde se mohou odehrávat celkem silné příběhy. Asi první co vás napadne, jsou nějaká dramata, případně válečné filmy. Ale jak se ukazuje – příkladem je i Světová válka Z – tak Jeruzalém je vhodné prostředí i pro snímky hororové. Přesvědčit se nás o tom snaží i film „Jeruzalem“, který pro děšení diváků využil žánr found footage.

 Černý zákal!

Velkou část filmu budete mít pocit, že se ve skutečnosti jedná o jednu velkou reklamu, a to na inteligentní brýle, které má hrdinka – většinou ona – na očích a kterými můžeme sledovat celé dění. Jako marketingový produkt by to fungovalo, pokud byste přijali, že těmi brýlemi je možné vidět nejen to, co skutečně existuje, ale také další věci, jako jsou třeba démoni, zombie a podobná havěť.

 Hezké prostředí.

Jsme tedy v Jeruzalémě s mladou studentkou, která tu má nějaké úkoly, ale také si chce trochu užít města. Jako kdyby se jí tahle snaha chtěla vymstít, protože na ní čeká pořádná hrůza. Mimochodem, brýle jsou zde málem využity k tomu, aby z POV byl vidět orální sex, ale ani v tomhle ohledu není snímek nijak odvážný a je to před „nejlepším“ utnuto. Nabízí se pak, proč tam scéna vlastně byla. Zbytečné, alibistické, trapné.

 I do temnoty se podíváme.

Ale abych snímek jenom zbytečně nehanil, protože on je sice klasickým found footage se všemi jeho nešvary, je zde třeba výhoda toho, že zde skutečně něco vidíte, jsou zde nějaké ty příšery, které jsou docela dobře natočené, scény, které sice jsou ve tmě, ale kdy alespoň kamera neuhýbá. Minimálně v tomhle směru je to celkem příjemné a není to propadák. Prostředí je využito tak, aby to bylo děsivé.

 Kdo to tam stojí?!

Pokud ale jde o postavy, budete mít už po sté pocit, že se díváte na jednu a tu samou skupinu. Ve found footage hororech se na postavy prostě kašle a tvůrci tam chtějí mít jen nadržené a následně uřvané pitomce. Tohle je něco, na co se prostě nechcete koukat často. Třeba se ale jednou zase někdo pokusí o to, aby i found footage film byl plnohodnotný a ne jen zběsilá honička bez skutečně pořádné snahy natočit opravdu komplexní film.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (příšery, found footage)


Přidat komentář