Světová válka Z (2013)

80%
Brad Pitt v zombie hororu? Ano a rozhodně to není jen tak nějaká blbina! Tohle je zombie film, který dostal do kin davy. Díky bohu za ně.

Světová válka Z

World War Z

USA, Malta, 2013, 116 minut

 

Režie: Marc Forster

Scénář: Michael Spierig a Peter Spierig

Hrají:

Brad Pitt (Gerry Lane)

Mireille Enos (Karin Lane)

Daniella Kertesz (Segen)

James Badge Dale (Kapitán Speke)

 

Natočit dobrý zombie horor, který bude originální, to je docela náročné. V dnešní době je záplava zombie hororů velká. Dostávají se k nám takové pecky jako Zombie: Ostrov smrti, které ukazují, že si každý myslí, že zvládne zombie horor. Všem pak vytřel zrak seriál „The Walking Dead“, který ukázal, že zombie lze pojmout postaru, ale přitom to pořád bude mít šťávu a náboj. A teď přišel snímek „Světová válka Z“, který nám ukázal, že to pořád ještě jde, že pořád je možné natočit skvělý zombie film, navíc s puncem originality.

Hlavně zachránit rodinu!

Když jsem viděl první ukázky z filmu a spatřil rychlé zombie, pouze jsem si smutně povzdechl. Nemám rád rychlé zombie. Vždycky jsem byl zastáncem těch pomalých mrch. Jenže ty rychlé fungují. Fungovalo to už ve snímku „28 dní poté“ a funguje to i tady. Když se na vás úzkou ulicí žene obrovská skupina nemrtvých, je to jako lavina. Děsivá lavina, která vás pohltí. Tohle se pak přenáší i na diváka a v kině to má skutečně ten správný efekt. Scény v Jeruzalémě jsou naprosto šílené a úchvatné.

Jedna skvělá scéna - nebojte, na plátně vypadá lépe.

Druhým obrovským překvapením bylo jméno herce v hlavní roli. Brad Pitt! To opravdu bude Brad Pitt hrát v zombie hororu? Ta zpráva byla několikrát potvrzena, a když jsem se na film konečně dostal do kina, zjistil jsem, že je to opravdu on. A je skvělý, jak jinak. Dorostl už do takového herce, který prostě není schopen zklamat. Předvádí skvělé akční sekvence a ukazuje, že je pořád výborným akčním hercem, ale stejně tak je silný i v méně akčních částech. Mimo jiné se na filmu podílel i jako producent.

A druhá skvělá scéna, jedna z nejděsivějších v zombie filmech vůbec.

Myslím, že jeho producentské vedení, i skutečnost, že film točil Marc Forster, což je také spíše áčkový režisér, který je neskutečně tvárný a všestranný (natočil různorodé filmy jako „Hledání Země - Nezemě“, „Quantum of Solace“ nebo „Kazatel Kalašnikov“), se výrazně promítly do konečné podoby filmu. Není tak brutální, jak je na zombie horory zvykem, ty skutečně nejhnusnější scény se dějí mimo záběr kamery. Na jednu stranu škoda, na druhou stranu – a to i díky Pittovi – je tohle snímek, který zombie žánr otevře novým lidem. A doufám, že jich bude hodně.

Nic je nezastaví, navíc umí skoro létat.

Zombie žánr díky „Světové válce Z“ ukázal, že může zaujmout široké publikum. Snímek ukazuje, že nejde pouze o akční boje a dobrou atmosféru, ale jde o vztahy mezi lidmi a o to, jak se k sobě budou chovat v době, která je skutečně kritická. I když je závěr takový trochu moc otevřený a myslím, že vzbudí u diváků nespokojení, originalita vyřešení problému zase poukazuje na to, že ani tenhle žánr ještě není vyčerpaný a že je zde pořád něco, z čeho je možné těžit. Těším se na filmy, které půjdou filmu ve stopách.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (zombie, survival, vědci, děti)


Přidat komentář