Jigsaw (2017)

60%
Jigsaw se vrací poosmé a je to pořád celkem dobré.

Jigsaw

Jigsaw

USA, 2017, 92 minut

 

Režie: Michael Spierig a Peter Spierig

Scénář: Pete Goldfinger a Josh Stolberg

Hrají:

Matt Passmore (Logan Nelson)

Tobin Bell (Jigsaw / John Kramer)

Callum Keith Rennie (Detektiv Halloran)

Hannah Emily Anderson (Eleanor Bonneville)

 

Hororů se do našich kin tolik nedostane, ale jsou některé, které se k nám dostat musí. A jsou některé, na něž se člověk skutečně těší. I když už je dávno po premiéře, byl to právě snímek „Jigsaw“, na který jsem se skutečně těšil a který jsem v kině musel vidět za každou cenu. Neříkám, že moje očekávání byla naplněna, ale nakonec jsem z promítání odcházel poměrně spokojený.

 Loutka už jede.

Spierigové udělali to, že natočili film, který navazuje na původní sérii, a to nejen dějově, ale i stylem, což je docela fajn, protože nechcete něco úplně jiného, chcete něco, co ctí zákonitosti série, kterou máte rádi. A já mám sérii „Saw“ moc rád, a to jako celek, nikoli jen některé vybrané filmy. Jasně, některé jsou slabší, možná i vyloženě slabé, ale jako celek je pro mě série prostě dobrá.

 Lopata řeší hodně problémů.

Snímek „Jigsaw“ má svoje špatné momenty. Už jen to, že víte, že se zde objevuje postava Jigsawa v podání Tobina Bella, je hodně omezující. Vy víte, že je mrtvý. Navíc víte, že se film odehrává deset let po jeho smrti. Přesto se vám vrah snaží tvrdit, že je původním Jigsawem. Jasně, že vám poměrně rychle dojde, jak se věci asi mají. Na druhou stranu, scénář vám i dává vodítka, abyste se neztratili.

 Tohle lopata nevyřešila.

Skoro si říkám, že by bylo lepší, kdyby série pokrčovala už bez Tobina, i když je jeho postava skvělá. Anebo se možná nesnažila zbytečně zamotávat to, co se už samo dost zamotalo. Ale Spierigové umí podat příběh tak, aby vám nebylo jasné, kdo je vrahem. Když dojde na odhalení, nebudu tvrdit, že je to chytré, ale není to vyloženě špatné. Pokud přijmete, že je logika lehce kostrbatá, bude to pro vás fungovat dobře,

 Laser je svinstvo.

Snímek „Jigsaw“ si zaslouží pochvalu především za to, jak je zde provedeno gore. Sakra z toho místy čiší CGI, ale ty počítačové triky jsou tak dobré, že to tvůrcům klidně odpustím. Film je nechutný, film je hnusný a z pastí na vás padá ten správný pocit odporu. Jasně, není to to jediné, co od série očekáváte, ale na osmý díl tohle není špatné a já jsem rád, že to nedopadlo hůře.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (mučení, survival)


Přidat komentář