Just Before Dawn (1981)

60%
Co se stalo těsně před rozbřeskem? Nic pěkného...

Just Before Dawn

USA, 1981, 90 minut

 

Režie: Jeff Lieberman

Scénář: Jeff Lieberman, Mark Arywitz, Jonas Middleton

Hrají:

George Kennedy (Roy McLean)

Mike Kellin (Ty)

Chris Lemmon (Jonathan)

Gregg Henry (Warren)

 

Už když jsem se na snímek „Just Before Dawn“ díval, říkal jsem si, že to je dobrý film. Ne výborný, to zase ne, ale dobrý ano. A takové pocity ve mně zůstaly i ve chvíli, kdy film skončil, a to nejen díky celkem pěknému záběru na krajinu, která se po noci začíná probouzet a název filmu tak doznává svého naplnění, které dává snímku skoro až poetický ráz. A to jste do té doby sledovali slasher.

 Táboření v přírodě je nebezpečné.

„Just Before Dawn“ je jednoduše dobře odvedená práce. Není to skvělý slasher, není to skvělý nápad, ale provedení je prostě dobré a už od první scény vás tenhle slasher/survival v lesích dokáže upoutat, protože jednotlivé scény, které zde jsou zobrazeny, mají hlavu a patu a jsou dobře natočeny, a to i po stránce masek a triků, které nevyžadovaly vyloženě hodně, ale přece jen když na ně dojde, jsou dobré.

 Venku číhají zlí lidé.

Skupina mladých lidí, i když na začátku 80. let se točili filmy, kde mladí lidé až tak příliš mladí nejsou, většinou se přece jen jednalo o třicátníky nebo herce podobného věku. Ale to je jedno, důležité je, že ve své dodávce přijedu do lesů, kde žije jen pár lidí, cesty zde nejsou moc značené, ale je tu pohoda a klid, zkrátka idylka, kterou je za každou cenu potřeba narušit. Netrvá dlouho a dojde k tomu.

 A oškliví lidé.

V lesích řádí obrovitý chlap, který prostě zabíjí. A takhle jednoduché to je. Nic moc víc v tom není, prostě jenom jeden chlápek, trochu pomalejší, zdá se, který chce každého, kdo se mu dostane pod ruku, zabít. A nejsou to hezká úmrtí. Nejsou vyloženě vynalézavá, ale je to provedeno způsobem, který není pěkný. Přenáší se na vás tíseň z toho, co se celou dobu děje a co ještě přijde.

 Copak to nechápeš?!

„Just Before Dawn“ je rozhodně snímek, který si nezaslouží zapadnout, i když není obecně řazen k těm nejtřeskutějším a nejpamátnějším slasherům, které v 80. letech vznikly. Je to ale dobře odvedená práce a to se mu musí nechat. Snímek dovede potěšit svou vidláckou poetikou, kde jsou ale docela dobří lidé, stejně jako ti nebezpeční. Povedený návrat do osmdesátek.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (slasher, survival, vrazi)


Přidat komentář