Kaitei gunkan (1963)

55%
Japonský sci-fi film, kde je v hlavní roli jedna pořádná ponorka.

Kaitei gunkan

Japonsko, 1963, 96 minut

 

Režie: Ishirô Honda

Scénář: Shin'ichi Sekizawa podle románů Shigeru Komatsuzakiho a Shunra Oshikawy

Hrají:

Tadao Takashima (Susumu Hatanaka)

Yôko Fujiyama (Makoto Jinguji)

Yû Fujiki (Yoshito Nishibe)

Ken Uehara (Admirál Kusumi)

 

Tak se nám na Necronomiconu pěkně střídají filmy, které má na svědomí japonský tvůrce Ishirô Honda, a to především v tom smyslu, že jsou zde některé, které jsou čistě sci-fi a není primárně zaměřeno na monstra, potom zde jsou přímo kaiju filmy, kde jsou monstra v první řadě. Snímek „Kaitei gunkan“ je příkladem toho prvního, jedná se hlavně o sci-fi snímek, ale Honda už se se svými monstry tak sžil, že i když nejsou v první linii, stejně se na nějaké dostane.

 Atragon ještě v depu.

„Kaitei gunkan“ je poměrně klasický ve srovnání s předchozími, jako jsou Yosei Gorasu nebo Uchu daisenso. Jsou zde scény, které jsou až příliš povědomé, a samozřejmě jde o to, že země je v nebezpečí a národy se musejí spojit, aby bylo možné čelit společné hrozbě. Ta tentokrát přichází z legendární země Mu, která by podle všeho chtěla ovládnout Zemi a být tak svrchovaným vládcem nad populací.

 A tady už se nám krásně vznáší.

Je jasné, že takové hrozbě je třeba se postavit všemi možnými nástroji. Lidé nemohou je tak nečinně sedět a dívat se na to, jak dochází k podivným událostem, a nic neučinit. Je proto potřeba přijít s plánem, který problém se zemí Mu vyřeší. Přicházejí se strategií, která je geniální a uhozeně ujetá zároveň. Ten plán se jmenuje Atragon, což je také název, pod kterým byl film uváděn v USA.

 Copak nám to země Mu zaslala?

Atragon je velmi specifická ponorka, která dokáže létat a která by měla být způsobem, jak zastavit národ Mu v tom, aby ohrožoval Zemi. Atragon má být vyslán, aby porazil Mu, ale jsou zde problémy s jeho vynálezcem, který si přeje, aby byla ponorka použita pouze pro účely nastolení japonské vlády nad světem. Navíc je zde také Manda, což je gigantické podmořský drak/had, který se později stal poměrně často obsazovaným v dalších filmech, ale právě tohle je jeho první vystoupení.

 Ani tenhle film není monster prostý.

„Kaitei gunkan“ je celkem standardní film, který zas až tak nevyniká zápletkou, ale hlavně dobrými efekty, které propojují technické vynálezy s „živými“ monstry. Tohle je něco, co se později objevovalo ještě častěji. Japonci tak jen pokračují v tom, co byla tehdy jejich síla, a o co byl tehdy zájem. Je to místy docela naivní, ale pořád je to ucházející zábava. Ani v rámci kaiju ale snímek příliš nevyniká.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (příšery, béčka, vědci)


Přidat komentář