Kdo by se odvážil zabít dítě? (1976)

75%
No, nevím kdo, ale v tomhle filmu k tomu budou mít dobré důvody.

Kdo by se odvážil zabít dítě?

¿Quién puede matar a un niño?

Španělsko, 1976, 112 minut

 

Režie: John McTiernan

Scénář: Narciso Ibáñez Serrador podle románu Juana Josého Planse

Hrají:

Lewis Fiander

Prunella Ransome

Antonio Iranzo

Miguel Narros

 

Ten název „Kdo by se odvážil zabít dítě?“... Není to přece jen trochu moc doslovné? Ono je tak trochu jasné, co se asi v tomhle filmu bude dít. Anebo je to alespoň název, který vytváří určité konotace. Ale přesto tenhle snímek, který byl natočen ve Španělsku, což je díky bohu hodně znát, může překvapit. A nejen tím, že je vzhledem k dějové linii přece jen trochu moc roztahaný.

 Kdo s koho?

Příběh nezačíná nijak objevně a skoro to vypadá jako klišé, které se dalo v tehdejším italském filmu najít často, ale nejen v tom italském, který měl ke španělskému přece jen docela blízko, ale je to i standardní začátek děje pro americký horor, a to i v současnosti. Skupina lidí, v tomhle případě anglický pár, jede na dovolenou na ostrov. Všechno vypadá šťastně, a tak je docela jasné, že se něco hodně posere.

 Jen se smějte, dokud můžete.

V podstatě již od počátku se tvůrcům daří vytvořit atmosféru toho, že je na ostrově něco špatně. Nečiní tak nějak komplikovaně, ale zato účinně. V tomhle případě se jedná o dětské herce a jejich schopnosti. Anebo alespoň to, jak se je režisérovi dařilo přinutit hrát skutečně tak, aby vám z nich běhal mráz po zádech. Ty jejich pohledy jsou pěkně děsivé a vy se z nich budete ošívat.

 Ty děti...

Film je ale přece jen trochu chytřejší, než jen tak, aby vám všechno vyslepičil hned, ale dává vám pěkně náznaky, kdy některé scény, které se odehrávají na začátku a jsou ukázkou radosti, jsou později prezentovány trochu jinak a stávají se bizarní ukázkou děsu. Tohle je skvělá hra s divákem a s tím, jak je možné v podstatě stejné situace chápat jinak. Scéna s piñatou je prostě výtečná, ale rozhodně se nejedná o vrchol filmu.

 Na co asi bude střílet?

Vrchol filmu naštěstí přichází s jeho samotným koncem, což je jen dobře, protože se alespoň vyplatí to dlouhé čekání, které prezentuje stopáž celého filmu. I přes tu stopáž je film „Kdo by se odvážil zabít dítě?“ velmi povedeným dílem, které dokáže šokovat právě scénami s dětmi, kdy ta finální je skvělá a vy se divíte, že tohle někdo dovolil natočit. Ale přesně takhle měl ten film vypadat.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (survival, vrazi, děti)


Přidat komentář