Killjoy (2000)

35%
Slasher s hlavní roli s dalším klaunem.

Killjoy

USA, 2000, 72 minut

 

Režie: Craig Ross Jr.

Scénář: Carl Washington

Hrají:

Ángel Vargas (Killjoy)

Vera Yell (Jada)

Lee Marks (Jamal)

Dee Dee Austin (Monique)

 

Snímek „Killjoy“ je blaxploitation z konce tisíciletí, které se vyznačuje tím, že se zároveň v podstatě jedná o slasher, i když spíše v duchu „Noční můry v Elm Street“ než třeba v duchu takového „Halloweenu“. Přece jen, ten hlavní záporák není zrovna vrah s děsivou maskou, je to klaun. Klauni jsou také často děsiví, o tom žádná, ale působí jinak než takový Michael Myers. Hlavně v případě, když je ten horor pojat trochu komediálně.

 Takový směšný klaun...

„Killjoy“ není vyloženě komedie, protože to zase není tak vtipné, ale ty uřvané herce prostě jen těžko můžete brát vážně. Obsazení je černošské, což právě řadí snímek do žánru blaxploitation, tedy exploatační filmy natáčené pro černošské publikum především černošskými tvůrci. A i když to není poznat, tak hlavní záporák je také černoch. Stačilo být jen trochu vyčleněný.

 Stačil jeden rituál.

Michael (Kareem J. Grimes) je obyčejný kluk, kterému se líbí jedna obyčejná holka ze sousedství. Hází po ní očka, i když je podle všeho trochu loser. Jenže ta holka už má borce, který dá Michaelovi jasně najevo, ať se mu do jeho baby nesere. A tak se Michael rozhodne, že bude vzývat Killjoye a doufat, že jeho prostřednictvím se pomstí. V které satanské bibli Killjoye našel, to netuším.

 Chce jen lásku.

Po tomhle vzývání už se objevuje klaun, který nese jméno Killjoy, je v podstatě nesmrtelný a je schopen si vás přenést do skladiště, kde se mu nejspíš povede vás zabít. Prostě jen další nepříjemný klaun, který tentokrát není skutečně děsivý, ale spíš směšný. Celkové zabíjení je pojato v podstatě jako válka gangů, kdy se hodně střílí, jsou zde uziny, ale skutečně gory film není.

 Se zlými silami by si neměl nikdo zahrávat.

„Killjoy“ je jen snahou ukázat černošskému publiku slasher, který by je mohl bavit. Nejsem si ale jistý, jestli tohle na cílovou skupinu fungovalo, protože ten snímek je tak nějak prostě stupidní. Má jednoduchý děj, který je skutečně banální a nesnaží se ani o nějaké smysluplné vysvětlování, zabíjení stojí za starou belu a nemá v sobě nápad a humor je zde tragický, navíc by zde podle všeho ani být neměl.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (slasher)


Přidat komentář