King Kong (2005)

80%
Člověk by si měl plnit sny a je jedno, jak moc jsou velké. Peter Jackson si jeden takový, pořádně velký, splnil právě filmem "King Kong".

 

King Kong

King Kong

Nový Zéland, USA, Německo, 2005, 187 minut

 

Režie: Peter Jackson

Scénář: Fran Walsh, Philippa Boyens a Peter Jackson podle původního příběhu Meriana C. Coopera a Edgara Wallace

Hrají:

Naomi Watts (Ann Darrow)

Jack Black (Carl Denham)

Adrien Brody (Jack Driscoll)

Thomas Kretschmann (Kapitán Englehorn)

Colin Hanks (Preston)

Andy Serkis (Kong / Lumpy)

 

Lidé mají různé sny. Peter Jackson měl sen o tom, že si natočí svého vlastního „King Konga“ a bude při tom vycházet z původního – nádherného – filmu z roku 1933. Tento film je naprosto nepřekonatelný, což ukázala verze z roku 1976, kterou se Jackson svým vlastním přístupem pokoušel nahradit. Sám ji považuje za zprznění původního filmu, což není tak daleko od pravdy. Peter Jackson si svůj sen skutečně mohl splnit. Režisér, který natočil jednu z nejúspěšnějších trilogií historie, si může splnit téměř každý sen.

Ochranu najde v náruči silného muže.

„King Kong“ rozhodně není špatným filmem. Já si myslím, že tohle už Jackson ani nedokáže, ale i přesto, že je technologie na neskutečné úrovni, film se nevyrovná tomu, který byl natočen v roce 1933. Proč? Podle mě je to hlavně proto, že je Jacksonův film příliš velikášský, příliš úžasný a v dnešní době už prostě jen filmem. V době, kdy byl natočen původní King Kong, dal se děj považovat za reálný – v rámci mezí – ale ve chvíli, kdy je celá Země velmi dobře prozkoumaná, už asi těžko uvěříme tomu, že Kong skutečně může existovat nemluvě o dalších bestiích. Z původního filmu dýchá minulost, krása animatroniky a pradávných filmových efektů a kouzlo objevování.

Nechcete, aby se takhle tvářil kvůli vám.

Peter Jackson se rozhodl zachovat dobu, což se mu podařilo dokonale. Má zkušenosti s kostýmy i skvělými reáliemi z „Pána prstenů“ a to vše prodal i tady. Dokonce i Jack Black vypadá, jako kdyby se skutečně narodil v časech, kdy auta ještě jezdila pomalu a na mapě existovala poslední bílá místa. Když už zmiňuji herce, tak Jackson a jeho tým vybírali skvěle. Naomi Watts je přesně tou třicátkovou blondýnkou, i když je fakt, že její chudobu jí člověk úplně nevěří. Není však klasickou chudinkou, ale zásadně zasahuje do děje – její konfrontace s Kongem jsou dojímavé a krásné.

Teď už vůbec nechcete, aby byl ve vaší blízkosti.

Film z roku 1976 nás připravil o všechnu úžasnou faunu a flóru, která nás uchvacovala v původním filmu, což se Jackson rozhodl napravit a vytvořil skutečně úžasný Ostrov lebek, kde na hrdiny čeká všechno od obřího hmyzu až po úchvatné dinosaury. Po stránce trikové je film naprosto dokonalý. King Kong má takovou kvalitu, že už jsme skutečně velmi blízko toho, kdy se filmy obejdou bez herců. Na druhou stranu je pravda, že nebýt Andyho Serkise, Kong není takový, jaký je. Jeho pohyby jsou dokonale opičí, jeho grimasy jsou přesné. Naprosto parádní je vizuální stránka Konga, kde byl navrhován snad každý chlup zvlášť. Doslova umělecké dílo.

Za vším hledej posedlého režiséra.

Peter Jackson vzdal hold svému vzoru stylem velkolepým, vizuálně krásným a epickým. Ale přesto se jedná jen o kopii filmu, který vyráží dech. Jackson vás nenechá vydechnout. Ohromí vás, ale pořád jen předvádí dílo, které pouze navazuje na legendu. Rozhodně má ale body navíc za to, že vrátil klasiku mezi nás, vrátil ji ve velkém stylu a upozornil na to, jak úžasné filmy byly před osmdesáti lety natáčeny.

 

Hodnocení: 80%

Hororové filmy (příšery, survival, zvířata)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář