King Kong vs. Godzilla (1962)

65%
První pořádný monster crossover s těmi nejlepšími z nejlepších.

King Kong vs. Godzilla

Kingu Kongu tai Gojira

USA, Japonsko, 1962, 99 minut

 

Režie: Ishirô Honda

Scénář: John Beck, Bruce Howard, Paul Mason, Willis H. O'Brien, Shin'ichi Sekizawa a George Worthing Yates

Hrají:

Tadao Takashima (Osamu Sakurai)

Kenji Sahara (Kazuo Fujita)

Yû Fujiki (Kinsaburo Furue)

Ichirô Arishima (Mr. Tako)

 

Crossovery jsou obecně velmi oblíbený prvek, který se objevuje hlavně v mainstreamu, kde existují postavy, které jsou natolik milované a které mají komerční potenciál, aby jejich společné působení ve filmu (anebo v knize či komiksu) mělo smysl a hlavně přitáhlo dostatek diváků (anebo čtenářů), aby se vytváření takového díla vůbec vyplatilo. Tohle si řekli i japonští a američtí tvůrci, kteří se rozhodli, že natočí skutečně pořádný kaiju snímek s těmi nejlepšími bestiemi.

 Souboj titánů.

Když se mluví o těch nejlepších, tak je jasné, že se musí jednat jedině o dvě nejslavnější monstra, která se na plátnech objevila. Díky japonsko-americké koprodukci je pak snadné si domyslet, o která se jedná. Američané dodali King Konga, který v černobílém provedení přece jen vypadal o něco lépe, vlastně o hodně lépe, Japonci pak přitáhli svůj národní poklad – Gojiru. Mohlo se začít točit, protože tohle spojení slibovalo pořádnou bitvu, kterou svět ještě neviděl.

 A už jsou v sobě.

Na ostrově Faro je objeveno velké monstrum, které má být využito ke zvýšení publicity jedné farmakologické společnosti, kterou vlastní pan Tako. Ten se se skupinou dalších lidí na ostrov vypraví. Nejen, že zde objeví King Konga, ale nejprve i obrovskou chobotnici, s níž se musí obří gorila utkat. To samozřejmě není všechno. V arktické oblasti se ztrácí ponorka, která je chycena v ledovci, jenž je zároveň vězením japonského obřího ještěra. Ten se dostává na svobodu a běsnění obou příšer může začít.

 Souboj s chobotnicí!

Eiji Tsuburaya se jako obvykle postaral o skvělé efekty, výborný pohyb monster, kdy interakce s „obří“ chobotnicí je naprosto úchvatná. Přesto se ale musí vyčíst skutečnost, že ta maska King Konga prostě není dobrá. Hezky se na ní nekouká, stejně jako na některé záběry, kde je zřejmé, že příšery jsou kostýmy, v nichž jsou lidé. Animatronika přece jen – v případě, že se jedná o dobrého tvůrce – vypadá výrazně lépe a nakonec i uvěřitelněji, což je zvláštní paradox.

 Po náročném dni nic neosvěží jako dobrý nápoj.

„King Kong vs. Godzilla“ je filmem, který se rozhodně z hlediska spojení těchto dvou monster musí ocenit, ale určitě jsem čekal více. Gradace je dobrá, postupná, divák se těší na to, až přijde závěrečný souboj a doufá, že bude co nejdelší. Není špatný, je i docela dlouhý, a hlavně když se Gojira předvádí se všemi svými útoky, je to paráda. Některé fáze souboje jsou ale přesto křečovité (opět ty, kde je až příliš jasné, že jsou to převlečení lidé). No, co si budeme povídat, tohle se natáčelo snáz než animatronické sekvence.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (příšery)


Přidat komentář