Knight of the Dead (2013)

10%
Zombie ve fantasy filmu? No, mohlo by to fungovat, ale nejspíš ne takhle.

Knight of the Dead

USA, Velká Británie, 2013, 82 minut

 

Režie: Mark Atkins

Scénář: Mark Atkins a Jeffrey Giles

Hrají:

Feth Greenwood (Leuthar)

Vivien Vilela (Badriyah)

Lee Bennett (Anzo)

Dylan Jones (Bjorn)

 

No, tak tohle je tedy... něco. Snímek, který na první pohled – myslím pohled na název – evokuje celkem zajímavé asociace. „Knight of the Dead“? Nejlepší překlad asi „Rytíř smrti“. Co z toho vzejde? Vzhledem k tomu, jak je název postaven, se zdá, že to asi bude mít něco společného s nemrtvými. Ale co v tom dělá ten rytíř? Že bychom cestovali do minulosti a zjistili, že nemrtví mají mnohem delší tradici?

To by mohlo být z jakéhokoli filmu...

Ano, v podstatě o tohle přesně jde. „Knight of the Dead“ je takové temné fantasy, kde z fantasy žánru zůstali pouze ti nemrtví. A samozřejmě jsou zde rytíři v černé zbroji, kteří jsou dokonce křižáky! Nemají ve svém středu nic menšího než samotný Svatý grál, s nímž cestují kamsi, aby splnili svatou misi. Vzhledem k tomu, že si zvolí cestu přes zapovězené údolí, je na problémy zaděláno.

Pohled, který budete mít při filmu často.

Mám trochu dilema, jestli se na snímek dívat jako na amatérský kousek, anebo raději jako na normální, profi kus. Jenže on je problém, že i na amatérský film to postrádá něco zásadního – napětí. Ale tak co, vzhledem k tomu, že tvůrci šli veřejně s kůží na trh a nejedná se o český horor, kde je konkurence slabá, ale o anglo-americký kus, kde je konkurence poměrně silná, budu spíš přísnější. Navíc jsou zde digitální efekty, a i když jsou skutečně otřesné, peníze na ně chlapíci někde vzít museli.

Že by i nějaké zombie?

Základní problém snímku tkví v tom, že je nudný. Ale tohle není nuda v tom klasickém slova smyslu. Tohle je nuda posunutá na novou úroveň. Když se budete dívat na filmy Terrence Malicka, jsou v nich dlouhé záběry, kde se v podstatě nic neděje, ale díky kameře, hudbě i hereckým výkonům je ten dlouhý záběr snesitelný. Občas. V tomhle případě máte ale film, kde se očividně má něco dít, alespoň podle žánrového zařazení, ale my sledujeme dlouhé scény (střihy zde přece jen jsou), kde se vůbec nic nestane. Ale opravdu vůbec nic. Strnulé postavy stojí, mluví, trochu pohnou rukou, zase něco řeknou, jinak pohnou rukou, otočí hlavu, pohnou nohou. Když pak dojde na akci, záběr se pro jistotu ještě zpomalí.

Kéž bych hrála radši v tom pornu...

„Knight of the Dead“ je další krásnou ukázkou toho, že v současné době chce horor dělat každý. Opravdu každý. Vezme se ten nejstupidnější námět, který nemá žádnou zápletku, věty se budou pronášet pomalu, aby ty dialogy nezabraly moc stránek, herci se budou tvářit sveřepě jako smrk při sněžné bouři a nakonec se to celé v podstatě obejde bez toho, aby se děj jakkoli rozpohyboval. Tohle je vážně strašně nudný film a s fantasy ani hororem nemá mnoho společného.

 

Hodnocení: 10 %

Hororové filmy (zombie)


Přidat komentář