Kniha krve (2009)

30%
Filmová "Kniha krve" se nepovedla.

Kniha krve

Book of Blood

Velká Británie, 2009, 100 minut

 

Režie: Josh Harrison

Scénář: Josh Harrison a Darin Silverman podle Cliva Barkera

Hrají:

Jonas Armstrong (Simon McNeal)

Sophie Ward (Mary Florescu)

Clive Russell (Wyburd)

Paul Blair (Reg Fuller)

 

Clive Barker prezentoval „Knihy krve“ jako sbírky povídek, kde najdete nějaké slabé, nějaké silné, dá se říct, že se jedná o hororové povídky, které jsou různorodé, místy jsou Barkerovy povídky hodně děsivé, stejně jako jsou místy docela brutální a drsné. Některé nápady lze označit také jako pořádně bizarní. Tohle bych čekal i od filmu, kde si tvůrci „Knihu krve“ berou jako inspiraci.

 Takhle se píše kniha krve.

Až na to, že si tvůrci filmu „Kniha krve“ vzali jako inspiraci jenom úvodní příběh celé knižní série, který je nazván „The Book of Blood“ (česky „Kniha krve / Mrtví mají své dálnice“), a závěrečný epilog, který se jmenuje „On Jerusalem Street“ (česky „Kniha krve (postskriptum): Na Jerusalem Street“) a je součástí poslední, šesté knihy. Filmaři tak použili vlastně jen rámcový příběh.

 Cítí znepokojení.

V rámcovém příběhu jde o to, že hlavní postava je trochu zvláštním chlapíkem, respektive dějí se mu velmi nepříjemné věci, které on nedokáže ovlivnit. Těmi podivnými věcmi je skutečnost, že jsou mu do těla vyřezávány rány, které tvoří písmena, která, pokud je budete číst, zjistíte, že tvoří povídky. Odtud tedy „Knihy krve“. Tyhle jsou psány krví a rovnou do masa.

 Ona cítí čirou hrůzu.

V knižní podobě to dává smysl, protože pak následují jednotlivé povídky, které byly do lidského těla vepsány. Ve filmové podobě to smysl nemá, pokud ty povídky také nebudou následovat. A to nenásledují. Je to hlavní a jediný příběh filmu, který se v podstatě smrskl na to, že se chlapík dostane na místo, které trpí paranormální aktivitou, a dojde k tomu, že jsou do něj vyrývány povídky.

Kniha se čte sama. 

Snímek „Kniha krve“ je v podstatě jen vystřižením všeho zajímavého z Barkerových knih, kdy zůstal akorát příběh, z něhož filmoví tvůrci udělali vlastně něco jako klasický horor o paranormálních vyšetřovatelích s jedním dobrým nápadem, který už měl ale Barker sám. Za mě snímek šlápl hodně vedle a nepodařilo se mu ani z toho dobrého nápadu vykřesat moc, spíš jen hororové klišé.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (duchové, gore, mučení)


Přidat komentář