Koncert pro Satana )

Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte - tedy včetně tohoto textu!

Koncert pro Satana

The Mephisto Waltz

USA, 1971, 115 minut

 

Režie: Paul Wendkos

Scénář: Ben Maddow podle románu Freda Mustarda Stewarta

Hrají:

Alan Alda (Myles Clarkson)

Jacqueline Bisset (Paula Clarkson)

Barbara Parkins (Roxanne Delancey)

Bradford Dillman (Bill Delancey)

 

Snímek „Koncert pro Satana“ nemá vyloženě skvělou hororovou atmosféru. Vlastně, pokud už máte něco nakoukáno, není zde nic moc, co by vás dovedlo překvapit. A přesto se stalo, že mě snímek zaujal a dovedl mě svým pojetím potěšit. Na jednu stranu je to spojením hororu s hudbou, na druhou pak i hereckými představiteli hlavních rolí, kteří jsou za mě hodně příjemní.

 

V hlavní roli je Jacqueline Bisset, která si zahrála Paulu Clarkson. Paula je celkem spokojená žena, která je provdána za Mylese (Alan Alda). Spolu mají devítiletou dcerku. Myles se kdysi chtěl stát klavírním virtuosem, ale štěstí mu nepřálo. U hudby zůstal, ale nikoli jako kreativec, ale jako hudební novinář, který píše kritiky a také dělá rozhovory s osobnostmi. Právě jeden takový rozhovor ho zavede do společnosti Billa Delanceyho.

 

Bill Delancey (Bradford Dillman) je koncertní virtuos, ale už přece jen stárne. Jeho mladá dcera Roxanne (Barbara) se mu snaží pomáhat i v jeho nemoci. Rozhovor pro hudební časopis ale změní život jak Mylese a jeho rodiny, tak i Billa a jeho dcery. Bill Delancey totiž zjistí, že Myles má přesně takové klavírní prsty, které by potřeboval. Potřeboval je ke svým satanským rituálům.

 

Ano, Bill se nezdá, ale není to jen obyčejný virtuos. Aby byl tak schopným hudebníkem, udělal obchod, který se nepromíjí. Nemoc Billovi nedovoluje pokračovat v kariéře, ale možná zná způsob, jak si svůj život prodloužit. Tady už se snímek stává předvídatelným, ale Alan Alda je neskutečně uvěřitelný při koncertování, a Jacqueline Bisset si pro sebe krade závěr filmu. A díky za to.

 

„Koncertu pro Satana“ chybí to důležité, co by z něj udělalo skutečně dobrý horor. Je to atmosféra, která by do dění přidala pořádnou dávku napětí, kdy budete napružení očekávat, co se ještě stane. Tenhle efekt zde chybí, protože budete schopni předvídat jednotlivé kroky, k nimž v ději dojde. Je to škoda, protože v takovém případě by pro mně byl snímek „Koncert pro Satana“ skvělým hororem. Takhle je jen velmi lehce nad průměrem.

 

Hodnocení: 60 %

Bleskovky


Přidat komentář