Kostka 0 (2004)

50%
Návrat na začátek téhle sérii, kterou druhý díl málem zničil, hodně pomohl.

Kostka 0

Cube Zero

Kanada, 2004, 97 minut

 

Režie: Ernie Barbarash

Scénář: Ernie Barbarash

Hrají:

Zachary Bennett (Eric Wynn)

David Huband (Dodd)

Stephanie Moore (Cassandra Rains)

Martin Roach (Robert P. Haskell)

 

Po skvělém prvním filmu a otřesném druhém snímku, je tu průměrný film nazvaný „Kostka 0“, což tak trochu naznačuje, o čem to vlastně bude, respektive kdy se bude děj odehrávat. Jedná se o horor, který je prequelem k prvním dvěma snímkům, především pak k tomu prvnímu, který má podobnou vizuální stránku a především v té kostce to vypadá hodně podobně.

 Taky nesnášíte, když se vám tohle stane?

Je moc dobře, že se zapomnělo na to, co představovala druhá „Kostka“, protože ta cesta, kterou vytyčila, nebyl správná. Mělo se více pokračovat v tom, co přinesl první film, pak by možná i ten druhý díl stál za něco. Jeho velkým problémem bylo i to, že nic neprozradil, nic moc navíc neřekl k tomu, co je kostka vlastně zač a proč jsou do ní lidé zavírání. Ona i „Kostka 0“ je celkem skoupá na jakákoli vysvětlení, ale domýšlet si můžete celkem snadno.

 Je to jen práce.

I když začínáme opět v kostce a jsme svědky toho, jak jeden muž umírá celkem efektním způsobem, a to hlavně ve smyslu gore, které se tu velmi povedlo, tak se rychle přesouváme do místnosti, kterou neznáme. Je to místnost, z které se nejspíš všechno řídí. Místnost, kde jsou dva muži, kteří se starají o to, aby kostka fungovala, sledují, jak lidé umírají. Jaká je jejich práce? No, ve skutečnosti jsou to technici, kteří zajišťují správný chod.

 A jéje, problémy na cestě.

Pořádně neví o tom, co vlastně dělají, plní příkazy. Alespoň jeden z nich. Ten druhý začíná pochybovat, což nakonec zajde až tak daleko, že se sám vydává do kostky, aby pomohl těm, kteří jsou tam zavření. Jeho rozhodnutí následně vede k tomu, že je do řídící místnosti povolán nadřízený, který má problém vyřešit. Tady zjišťujeme, že všechno, co se v kostce děje, má nějaký smysl a že je zde nějaká hierarchická struktura lidí, kteří se o kostku starají a kteří vybírají, kdo se dovnitř dostane. Proč? No, jak říkám, to si můžeme domýšlet.

 Zajímavý týpek. Přišel a zase odešel.

„Kostka 0“ není nijak skvělým filmem ve srovnání s prvním dílem. Jenže když ji srovnáte s „Hyperkostkou“, uvědomíte si, že je to zase alespoň částečný posun nahoru. Alespoň trochu. Pozitivní je, že se konečně dovídáme něco nového, co je zajímavé a co by klidně stálo za to, aby bylo rozvinuto v dalším filmem, což bylo i v roce 2011 oznámeno, ale zatím k realizaci dalšího pokračování nedošlo. Osobně by mě ale celkem zajímalo.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (mučení, survival)


Přidat komentář