Krajina půlnočních stínů

85%
Na své cestě za duší musí hlavní postava projít krajinou půlnočních stínů. Vlastně je to metafora pro každého.

 

Krajina půlnočních stínů

Vydalo nakladatelství Comics Centrum, 2004 (1. vydání), 999 Kč; 2009 (2. vydání), 399 Kč

 

Scénář: J. Michael Straczynki

Kresba: Gary Frank a Michael Zulli

 

J. Michaela Straczynskeho jsme si na Necronomiconu představovali především jako toho, kdo má na svědomí novodobého Spider-Mana, který se tak znovu stal jedním z nejlepších a nejoblíbenějších mainstreamových komiksů. Po Michaelově odchodu od série to vypadalo, že Spidey půjde do kopru, ale překvapivě se opak stal pravdou a Spidey se drží stále mezi nejprodávanějšími komiksy a také kvalitativně to vypadá celkem dobře. Ovšem ještě před tím, než se Straczynski pustil do stěnoleza, vytvořil komiks, který budu recenzovat dnes – „Krajinu půlnočních stínů“.

Obálka českého vydání komiksu Krajina půlnočních stínů.

„Krajina půlnočních stínů“ vypráví o člověku, který ztratí svou duši. Má rok na to, aby se ji pokusil najít a vyjednat zpátky. Musí putovat přes celé Státy s tajemnou ženou, jejíž osud nám není úplně představen, ale má to svůj smysl, který bude prezentován až na konci. David Grey je na první pohled obyčejný detektiv, jehož život nabral smutné obrátky. Žena ho opustila, má jen práci, kterou jedinou měl celou dobu. Neuvědomuje si to v takové síle, dokud nepřijde o svou duši.

Ukázka z českého vydání komiksu Krajina půlnočních stínů.

Komiks je neskutečně osobní a Straczynski ho tvořil v podstatě dvacet let. Dvacet let, než vlastně přišel na to, co jím chce říct. Tohle zjistíte jedině ve chvíli, kdy dojdete až na samotný konec cesty. Někdy je cesta dlouhá, ale pouze na jejím konci, pouze pokud ji zvládneme, zjistíme, o čem to vlastně celou dobu bylo. Musím si teď udělat trochu reklamu, protože v tomhle směru je trochu podobný i můj příběh Cesta, který najdete na mých internetových stránkách.

Ukázka z českého vydání komiksu Krajina půlnočních stínů.

Líbí se mi Straczynskeho cesta, protože to není jen obyčejný příběh, ale skutečně příběh s hloubkou, která je pro klasický mainstreamový komiks rozhodně netypická. Také se nejedná o klasický mainstreamový komiks, i když kresba tomu tak trochu nasvědčuje. Je až moc líbivá, ale dá se na ni dobře zvyknout, protože postavy jsou kresleny tak, že vám přirostou k srdci. Jsou tu sice takové klasické nutnosti jako ženy, které jsou až moc smyslné, muži, kteří jsou až moc namakaní, ale díky rozsahu příběhu se s touto kresbou nakonec sžijete a v momentech, kdy chce být komiks temný, kresba rozhodně není tím, co to kazí, ale zvládne atmosféru umocnit.

Ukázka z českého vydání komiksu Krajina půlnočních stínů.

„Krajina půlnočních stínů“ je komiksem, který vás překvapí. Tohle není úplně ten Straczynski, jak ho znáte. Je zamyšlenější, je místy rozhodně depresivnější. Jenže právě tohle je to, co z komiksu dělá výjimečné dílo. Pokud chcete komiks, kde se budou předvádět superhrdinové, tomuhle se vyhněte, ale pokud si chcete trochu zapřemýšlet, pokud chcete, aby měl komiks dopad na vaše emoce, pokud chcete, aby vás přiměl uvažovat o životě, zkuste „Krajinu půlnočních stínů“. Ona to dokáže.

 

Hodnocení: 85%

Hororové knihy (příšery, komiks, vrazi)


Přidat komentář