Kristina Haidingerová: Ti nepohřbení

70%
Kristina Haidingerová svým prvním románem rozhodně zaujala.

Kristina Haidingerová: Ti nepohřbení

Vydalo nakladatelství Netopejr, 2014, 249 Kč

 

Rovnou se přiznám, trochu zvědavější jsem byl na knihu „Richardovy živé hračky“, kterou Kristina Haidingerová vydala v roce 2016 v pěkné pevné vazbě, protože se jedná o erotickou knihu a nějak mám pocit, že Kristina je z těch autorek, které dovedou napsat velmi dobré erotické příběhy. Ale jsme na hororovém webu, tak jsem se nejprve rozhodl pro knihu „Ti nepohřbení“.

Obálka knihy.

A ano, knihu „Ti nepohřbení“ je možné zařadit do hororu, i když osobně si myslím, že tomu o něco více sedí žánr dark fantasy s hororovými prvky. To není urážka, to jen tak pro přesnější kategorizaci. Kristina si v knize „Ti nepohřbení“ vytvořila svět, který dále buduje a který by se měl objevit i v dalším románu, zatím nevydaném. Tento svět obývají Violeti, bytosti podobné upírům, a hlavní příběh se odehrává v první polovině 17. století.

Jedna z krásných ilustrací.

Nejen, že se jedná o román historický, který touto skutečností tíhne spíše ke gotickému románu než modernímu hororu – a je vidět, že ke gotickému románu má Kristina blíže – ale navíc se odehrává na severu, především pak v oblasti, kde se v současné době nachází Finsko. Je vidět, že Kristině učarovala metalová hudba a prostředí Skandinávie, které na vás ze stránek dovede promlouvat, a vůbec nevadí, že se děj odehrává téměř před čtyřmi sty lety.

Ilustrace přebalu knihy.

Kdo jsou konkrétně Violeti? Jsou to stvoření, která potřebují pít krev, jsou to stvoření krutá a jsou podobná upírům. Kristina ale nevychází z klasické draculovské legendy, vytváří si legendu vlastní a popravdě chvílemi budete mít i pocit, že se trochu inspirovala v příběhu „Frankenstein“, kdy je zde také využito prostředí, kde panuje věčná zima, stejně jako vytváření vlastních sluhů, kteří by měli být poslušní. Ale je to skutečně jen náznaková podobnost, dějově jsou „Ti nepohřbení“ upírským románem.

Éterická Kristina Haidingerová

Je příjemné vidět, že jsou zde autoři, kteří jsou schopni psát o tématu, jež se jeví téměř vyčpěle, trochu jinak, nově. Jsou zde nějaké nedostatky, kdy třeba příchod Miiji do života hlavní postavy mi přišel takový náhodný, i když to nakonec má svoje vysvětlení, nejsou zde úplně skvěle popsány romantické vztahy, kdy v jednu chvíli cítíte chlad a opak se postavy najednou milují, ale i tak na vás dýchne propracovaná mytologie v parádní výpravě se zajímavými postavami.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové knihy (upíři)


Přidat komentář