Krokodýl zabiják (1989)

70%
Pořádné béčko se skvělým monstrem, které hodně kopíruje z "Čelistí", ale stejně to zabaví.

Krokodýl zabiják

Killer Crocodile

Itálie, 1989, 90 minut

 

Režie: Fabrizio De Angelis

Scénář: Fabrizio De Angelis a Dardano Sacchetti

Hrají:

Richard Anthony Crenna (Kevin)

Pietro Genuardi (Mark)

John Harper (Bob)

Sherrie Rose (Pamela)

 

Dardano Sacchetti je scénárista, kterého musím obdivovat. Jakmile se podívám na nějaký italský film z období 70. a 80. let, je velká pravděpodobnost, že on bude uvedený mezi autory scénáře. Alespoň tedy v případě, že se jedná o kvalitnější snímky z tohoto období. Pravda, film s názvem „Krokodýl zabiják“ nezní až tak skvěle a objevně, ale na druhou stranu může být italské pojetí takto žánrově jasného filmu trochu jiné, odlišné, i když u filmů se žraloky to nedokázali.

 Bude pes stačit?

„Krokodýl zabiják“ je přesně o tom, co název slibuje. Bude zde krokodýl zabiják, který bude zabíjet lidi. Co víc taky potřebujete, že jo? Aby to bylo ještě krásně béčkové, tak samozřejmě dojde na to, že jsme v džungli, která je využívána jako místo pro odhazování barelů s jaderným odpadem. Ano, dostává to nádherné obrysy filmů z 50. let, což je rozhodně něco, na co já slyším.

 Pořádně velká bestie!

Zápletka je klasicky jednoduchá. Skupina mladých ekologů se vydává do džungle po řece, aby zde zjistila, co je pravdy na tom, že tu bohatá společnost skladuje jaderný odpad. Zjistí, že to pravda skutečně je, ale zároveň ztratí jednu svou kolegyni. Chtějí po ní pátrat a záhy zjišťují, co se s ní skutečně stalo a kdo, respektive co na jejím zmizení nese vinu. A že to je skutečně pořádně velký krokodýl.

 A má pořádný hlad.

Pokud se něco povedlo, tak je to jednoznačně snaha ukázat krokodýla v celé jeho kráse. Ano, je to model, ale je to model parádní. Je na první pohled vidět, že není dokonalý, ale právě jeho nedokonalost je naprosto úchvatná. Tímhle mě snímek okouzlil, stejně jako svým celkem hloupoučkým dějem. Italové si na nic nechtěli hrát, ale prostě zvolili klasiku a rozhodli se, že chtějí diváka bavit jednoduše. A to někdy stačí. Ono taky moc sofistikované podívané nečekáte, když už před vámi někdo natočil „Čelisti“ a žánrovým snímkům tak jasně udal podobu.

 Není příliš vybíravý.

„Krokodýl zabiják“ je klasicky dobré béčko, které je výborné v tom, jak si hraje se svými omezenými možnostmi. Ale vidět model krokodýla místo nějaké CGI bestie, to je prostě k nezaplacení. Dnes už se to moc nestává. Navíc je tu velmi povedené gore, které se nevyhýbá skutečně hnusným amputacím. Film je béčko a v tomhle směru je to béčko dobré, které může milovníka žánru zaujmout. Pokud budete chtít něco víc, asi opravdu spíš sáhněte po „Čelistech“. Ale tam krokodýla nenajdete.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (zvířata)


Přidat komentář