Kronos (1957)

40%
Americké béčko, které má v hlavní roli skutečně velmi specifické monstrum.

Kronos

USA, 1957, 78 minut

 

Režie: Kurt Neumann

Scénář: Lawrence L. Goldman a Irving Block

Hrají:

Jeff Morrow (Dr. Leslie Gaskell)

Barbara Lawrence (Vera Hunter)

John Emery (Dr. Hubbell Eliot)

George O'Hanlon Dr. Arnold Culver)

 

Když jsem se rozhodl, že budu sledovat kaiju snímky, nějakým nedopatřením se mi do hledáčku dostalo také sci-fi „Kronos“, což rozhodně není tradiční kaiju snímek, už jen proto, že to není kousek japonský, ale také proto, že monstrum, které zde vystupuje je... no prostě hodně jiné. Když chcete sledovat monster horor, pravděpodobně většinou nechcete, aby vzduchem poletovalo geometricky rovnoměrné těleso, ale toužíte po nějaké obrovské, drápaté a zubaté bestii, která má nejlépe ještě nějakou parádní schopnost jako třeba chrlení ohně nebo něco podobně cool.

Atomovka nic neřeší.

„Kronos“ je americký snímek, který staví na klasickém principu sci-fi béčkových filmů 50. let. To znamená, že na člověka něco útočí. Tentokrát to není něco, co by sám stvořil, například radiací, ale je to něco, co přichází z vesmíru. I když ani tentokrát se radioaktivním hračkám nevyhneme, protože Američané nejprve na neidentifikovatelný létající objekt zaútočí svými jadernými hlavicemi. Útok učiní proto, že si UFO spletou s asteroidem. Logiku jejich počínání asi nemá cenu komentovat, protože zde žádná pořádná není. Prostě snímek na efekt, který se po šedesáti letech vytratil.

Hezký vrtulník.

Jaderné hlavice, a že jsou vyslány rovnou tři, s neidentifikovatelným objektem nic neprovedou, a ten se v poklidu ponoří do moře. Nastává chvíle klidu, kdy sledujeme nějaké ty nezajímavé osudy a vztahy ještě méně zajímavých osob, a pak konečně přichází na scénu ono monstrum, kterým je velký chodící kvádr, co má ještě trochu kupolovitou hlavu. Nejen, že to zní divně, ono to také pořádně divně vypadá, ale právě tohle je jediná deviza celého snímku, který by byl jinak naprosto o ničem.

Kronos v celé své kráse.

Trochu je škoda, že k něčemu zajímavějšímu dochází až po 50 minutách sledování filmu, kdy se tvůrci přece jen trochu předvádějí a ukazují nám efekty, které rozhodně nejsou až tak špatné, jak by se dalo čekat. Ono animovat zvolené monstrum a celkem ucházejícím způsobem ho spojit se skutečným světem a herci, rozhodně nebyl jednoduchý úkol a docela se to podařilo. Skutečnost, že herci jsou zde hrozně neforemní a nudní, to je holt daň za to, že v tomhle případě šlo o „příběh“.

Jednou vidět Krona a zešílet.

Kurt Neumann se o rok později trochu více předvedl snímkem „Moucha“, kde přece jen v plné dávce předvedl, že tenhle žánr mu skutečně není cizí a že má na to natočit zajímavý příběh. „Kronos“ takovým není a jediný důvod, proč vyniká, je ono podivné monstrum, které se prostě na první pohled odlišuje od všeho, na co jste většinou zvyklí. U potvor nemáte potřebu jejich geometrické dokonalosti.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář