Kruh 2 (2005)

35%
Po nějaké době jsem se vrátil k tomuhle hodně špatnému pokračování skvělého remaku.

Kruh 2

The Ring Two

USA, 2005, 110 minut

 

Režie: Hideo Nakata

Scénář: Ehren Kruger podle románu Kôji Suzukiho a původního scénáře Hiroshi Takahashiho

Hrají:

Naomi Watts (Rachel)

Simon Baker (Max Rourke)

David Dorfman (Aidan)

Elizabeth Perkins (Dr. Emma Temple)

 

Už je to nějaký čas, co „Kruh“ vzbudil téměř šílenství. Myslím americký remake. Byl to právě americký „Kruh“, který otevřel i širšímu západnímu obecenstvu cestu k japonskému hororu a k takovým peckám jako „Nenávist“ a k dalším. Většinou ta cesta vedla přes americké remaky, ale když se divák dostal k tomu původnímu, japonskému, zjistil, že Japonsko umí děsit a daří se mu to dobře i bez americké produkce. Byly to neotřelé horory, které dokázaly vystrašit jako nic jiného.

 Měla by se možná dívat před sebe.

Jenže právě snaha všechno zremakovat, aby v tom hráli lidé bez šikmých očí – většinou – vedla k tomu, že tenhle zájem postupně vyprchal, protože ty remaky za moc nestály a většinou jen špatně recyklovaly původní filmy. Tohle se stalo například „Nenávisti“, ale úpadek je nejlépe vidět právě na snímku „Kruh 2“. Je tak paradoxní, že série, která vzbudila zájem o japonský horor, pak sama vedla k potlačení tohoto zájmu. Důvodů je však hned několik.

 S tou vodou je to nějaké divné.

V první řadě to může být skutečnost, že se remaku ujal sám Hideo Nakata, režisér japonského originálu. Snažil se příběh zasadit do amerických reálií, ale zároveň kladl důraz na rodinu a na emoce, které jsou ve vztahu matky a syna. Právě o matce (Naomi Watts) a jejím synovi Aidanovi (David Dorfman) je „Kruh 2“. Navazuje se tak na dění prvního filmu, ale potlačuje se hororová rovina a místo ní se do popředí dostává rovina záchrany syna. Děsivé momenty jsou upozaděny a film se stává citovou detektivkou.

 Jedno divné dítě za druhým.

Je skoro až překvapivé, jak se v americkém remaku prvního dílu podařilo Gore Verbinskému efektivně spojit napětí a strach s emocemi a touhou zachránit bližního svého. Hideo Nakata, ač autor japonské verze, tohle prostě nedokázal a předvedl v pokračování americkým divákům jen podprůměrnou podívanou, která stojí jedině na tom, že Naomi Watts je skutečně skvělá herečka, a i když se sem tam chová nelogicky, je to dáno špatným scénářem, nikoli jejími schopnostmi.

 Pomsta divokých jelenů.

„Kruh 2“ byl začátkem úpadku zájmu o japonský horor. Jednalo se o úpadek pozvolný, protože i dnes se najdou lidé, kteří vyhledávají japonské duchařiny, ale zájem už není tak obrovský. Je to logické. Hideo Nakata už se ve snímku „Kruh 2“ jen opakuje a snaží se vymýšlet zajímavý konec, až se v celém tom hledání smysl příběhu utápí. A nejhorší na tom je, že jediná scéna, která vyděsí, je ta s jelenem.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář