Kruhy (2017)

20%
Zbytečné pokračování série, která měla v anglických verzích jen jeden dobrý díl.

Kruhy

Rings

USA, 2017, 102 minut

 

Režie: F. Javier Gutiérrez

Scénář: Akiva Goldsman, David Loucka a Jacob Estes podle románu Kôji Suzukiho

Hrají:

Matilda Anna Ingrid Lutz (Julia)

Alex Roe (Holt)

Johnny Galecki (Gabriel)

Vincent D'Onofrio (Burke)

 

Začíná to... Ne, vlastě to vůbec nezačíná slibně. Jedná se o začátek, který je tak nějak tradiční. Sice jsme v letadle, ale to je tak jediná zásadní změna, která nastala. Pořád tu máme týpka, který se podíval na video a hned poté mu někdo zavolal, že za sedm dní zemře. Sedm dní uplynulo. Samara přichází. Střih. Sledujeme učitele z vysoké v podání Johnnyho Galeckiho (budete znát z „The Big Bang Theory“), jak se na video také dívá. Střih.

 Trochu zlámaná.

Konečně se dostáváme k úvodním titulkům a postavám, které především budeme celou dobu sledovat. Holt (Alex Roe) a Julia (Matilda Anna Ingrid Lutz) jsou dokonalý pár. Jsou mladí, milují se a pro svou lásku by udělali cokoli. Ano, po stránce realistické by jejich vztah nemohl fungovat ani týden. Ale tady se to bere prostě jako daná věc a oni jsou šťastně zamilovaní. A to i ve chvíli, kdy on odjíždí na vysokou bez ní.

 A zase ta studně.

A pak přestane psát. Nebere telefony. Je nedostupný. Jasně, že si ona myslí, že se něco stalo. Překvapivě nežárlí, nebo to na ní není moc znát. Místo toho se o něj bojí. Ještě víc se bojí, když mu z jeho účtu skypuje nějaká cizí žena. Ne, Julii snad ani na chvíli nenapadlo, že by ji Holt mohl podvádět. Ale to není důležité, protože pro film je důležité rozvíjení mytologie kolem Samary.

 Trochu detail.

V podstatě se jedná o jediný skutečně dobrý prvek – ta mytologie narůstá a dává smysl. A to je všechno. Od filmu jsem čekal, že by mě z něj mohlo mrazit, že zde budou dobré, hororové scény, ale ona tady Samara v podstatě nefunguje. A jak je zaměřeno na dvě nudné postavy, tak to také nedává moc naděje na něco lepšího. Jediný Vincent D'Onofrio do toho nakonec přináší děsivý prvek. Z něj opravdu mrazí. Bohužel je průběh strašně prvoplánový.

 A ještě jedna Samara.

Asi jsem si dělal trochu naděje – a dělal jsem si je zbytečně. „Kruhy“ jsou rozhodně hororovým zklamání. Tady už není moc co budovat, jen to roste a nabobtnává a já osobně doufám, že tohle byl poslední film v americké sérii a už se dál nebude pokračovat, protože tohle už může být jen horší. Takový potenciál k vyděšení diváka a nic z něj nebylo vytěženo. Ale opravdu vůbec nic.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (duchové, vrazi)


Přidat komentář