Kůstek: Útek z Kůstkova (1. část)

95%
"Kůstek: Útěk z Kůstkova" je jen úvodním komiksem k dílu, které se na první pohled zdá dětské a pohádkové, ale pořádně se začtěte, tenhle příběh vás hodně překvapí.

 

Kůstek: Útěk z Kůstkova

Vydalo nakladatelství Crew, 2010, 349 Kč

 

Scénář a kresba: Jeff Smith

 

„Kůstek“ je jedním z nejgeniálnějších komiksů, které byly vůbec kdy napsány. Já vím, na prvním pohled to zní trochu divně, když si představíte, že hlavní postavou je něco jako bílý šmoula bez čepičky a jeho dva bratranci, kteří k jednotlivým modráskům nemají moc daleko, ale skutečnost je prostě taková. „Kůstek: Útěk z Kůstkova“ je první knihou, která v České republice vyšla, a já si dovolím říct, že svou skromností a zároveň epičností je hodna stát po boku takových děl, jako jsou například „Pán prstenů“ nebo „Letopisy Narnie“. Kůstek má v sobě něco navíc – je neskutečně vtipný. Jak řekl Matt Groening, tvůrce „Simpsonových“: „Miluju Kůstka! Kůstek je úžasný!“

Česká obálka komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.

V tomto článku bych se rád věnoval první polovině českého vydání, protože v původní verzi, vyšla kniha rozdělená na dvě. První se jmenovala „Útěk z Kůstkova“ a druhá „Velké kraví dostihy“. Toto zůstalo zachováno, alespoň pokud se týká názvů, ale v českém vydání se to prostě spojilo. Za tohle se určitě nezlobím, protože jsem zjistil, že „Kůstka“ prostě není nikdo dost, ať už se jedná o Ferdu Kůstka, Podfu Kůstka nebo Švandu Kůstka. Každý z nich je jiný, každý z nich má lidský charakter. Jejich postavy jsou skutečně nádherně napsané, stejně jako nakreslené. Jejich antropomorfizace je na první pohled jednoduchá, ale postupem času zjistíte, že jsou skutečně skvěle promyšlenými a ztvárněnými hrdiny.

Ukázka z českého vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.

Já vím, tohle vás asi těžko přesvědčí, o tom, že „Kůstek: Útěk z Kůstkova“ je komiksem, který stojí za to. Pojďme se tedy trochu podívat na příběh, který se odehrává v první části, která je nazvána právě „Útěk z Kůstkova“. Trojice malých Kůstků musí utéct ze svého rodného města, protože Podfa Kůstek, roztomilý podvodník, který pro zisk udělá skutečně cokoli, to už trochu přehnal a všichni tři byli vyhnáni. Jsou na poušti a dostávají se do problémů, když po nich jdou kobylky. Jsou nuceni se rozdělit a my sledujeme pouť nejroztomilejšího z Kůstků, malého, naivního, ale dobrosrdečného Ferdy, který ztracený v lese čeká na lepší časy a na své bratrance.

Ukázka z českého vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.

„Útěk z Kůstkova“ se věnuje hlavně Ferdovi, ale nakonec i tomu, jak se všichni znovu shledají. I když se na první pohled jedná o komiks pro děti, opět budete vyvedeni z omylu a budete překvapeni. „Kůstek“ je již od prvního dílu docela temný a všechno není tak krásné, jak se zdá. Objevují se zde chlupaté postavy krysáků, které z nějakého důvodu pasou po Podfovi. Důvod není znám ani nám a nejspíš ani Podfovi samotnému. A navíc je zde drak, který sleduje Ferdu a pomáhá mu. Proč to dělá? A co jsou jeho plány, jaké jsou jeho zájmy? A babička Ben nebo Trnka? Jsou jen obyčejnými postavami? Od počátku se zdá, že nic není takové, jak se na první pohled jeví.

Ukázka z českého vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.

„Kůstek: Útěk z Kůstkova“ je jedním z těch komiksů, které vás na první pohled uchvátí a budete chtít další a další, anebo vás naprosto nezaujme a nebudete o pokračování jevit zájem. Ale pokud vás zaujme, můžete se těšit na úžasnou dávku vtipu, skvělých dialogů a tajemství, která se skrývá na každém rohu, tajemství, která jsou postupně odhalována, a rozhodně se nemusíte bát, že vám něco zůstane utajeno. Pod povrchem neustále číhá něco, co vás bude nutit číst dál a dál. A i když sem tam narazíte na nějakou tu pasáž, která se přece jen vleče, z tohohle komiksu nebudete mít pocit, že je nedodělaný, že mu něco chybí, nebo že mu naopak něco přebývá. Jeff Smith dokázal vytvořit složité a krásné dílo, které si našlo a ještě najde tisíce a možná i milióny fanoušků. A tohle je teprve začátek. „Útěk z Kůstkova“ je seznamováním a rozjezdem. Já bych rád pokračoval druhou částí o této knize, kde bych se více věnoval postavám, tomu, jak je komiks kreslený a také jak se příběh dál vyvíjí.

Knihu Kůstek: Útěk z Kůstkova vydalo nakladatelství Crew – zakoupit knihu

Hodnocení: 95%

Hororové knihy (komiks, komedie)

Recenzovaný titul můžete objednat online.
Kniha


Přidat komentář