Kyofu kikei ningen: Edogawa Rampo zenshu (1969)

70%
Japonci dovedou natočit bizarní filmy, které vás ale zaujmou.

Kyofu kikei ningen: Edogawa Rampo zenshu

Japonsko, 1969, 99 minut

 

Režie: Teruo Ishii

Scénář: Teruo Ishii a Masahiro Kakefuda podle románu Rampa Edogawy

Hrají:

Teruo Yoshida (Hirosuke Hitomi / Genzaburô Komoda)

Yukie Kagawa (Shizuko)

Teruko Yumi (Hideko / Hatsuyo)

Mitsuko Aoi (Toki Komoda)

 

I když se Teruo Ishii proslavil především jako autor poměrně exploatačních snímků, kde se nejde pro krev a hnus moc daleko – na svou dobu to bylo a stále je hodně drsné – snímek „Kyofu kikei ningen: Edogawa Rampo zenshu“ vyloženě do tohoto ranku nepatří. Jasně, je zde pár záběrů, které s vámi dovedou zamávat, ale tento film není prvotně o exploataci a hnusu.

Co to vystupuje z vody?

Japonský snímek „Kyofu kikei ningen: Edogawa Rampo zenshu“ se více zaměřuje na bizarnost a obrazové působení na diváka, ale nikoli ve smyslu exploatace, ale spíše ve smyslu podivnosti, která směřuje až k šílenství, což souzní s filmem, který o šílencích vypráví. Jako kdyby se mysl hrdinů promítla do toho, jak je film natočen a o čem vlastně vypráví anebo se vyprávět snaží.

Asi má rád ženy. Svým způsobem...

Ve snímku „Kyofu kikei ningen: Edogawa Rampo zenshu“ sledujeme mladého muže, který právě utekl z ústavu. Shodou okolností zjistí, že se podobá jinému člověku, jenž zrovna zemřel, a tak se vydává za jeho dvojníka. To ho dovede až na podivný ostrov, kde vládne jakýsi šílenec, jenž kolem sebe má hodně podobné lidi. Pokud to vlastně všechno lidé vůbec jsou.

Nahota nechybí.

Jakmile se hrdina dostává na ostrov, začíná ta skutečně vizuálně specifická a nepříjemná část, ale ono už od začátku máte pocit, že tohle je film, který je podivný, že nemá klasickou vyprávěcí strukturu, že je zde prostě něco divného, co se zde děje, respektive co je zobrazováno. Ale především je to způsob natočení celého filmu, který vás dostane. Jako kdyby nic nemělo smysl. A přitom to smysl má...

Ani její umělecké ztvárnění.

Japonský snímek „Kyofu kikei ningen: Edogawa Rampo zenshu“ překvapí tím, jak je natočen a jaké scény se zde objevují. Jako kdyby se zvláštní šílenství koncentrovalo a natočilo film. Film, který na první pohled nedává smysl, ale nakonec se ukáže, že to až tak šílené není. Velmi povedený kousek, který není pro každého, ale dovede skvěle dosednout na vaši temnější stranu.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (příšery, vrazi)


Přidat komentář