Kyuketsuki Gokemidoro (1968)

70%
Japonci uměli natočit zajímavé katastrofické filmy s prvky hororu.

Kyuketsuki Gokemidoro

Japonsko, 1968, 84 minut

 

Režie: Hajime Satô

Scénář: Kyûzô Kobayashi a Susumu Takaku

Hrají:

Teruo Yoshida (Sugisaka)

Tomomi Satô (Kazumi Asakura)

Eizô Kitamura (Gôzô Mano)

Hideo Kô (Hirofumi Teraoka)

 

Japonci mají dar na to, aby natáčeli zajímavé filmy, a co si budeme povídat, žánrově patří jejich kinematografie ke skutečně rozmanitým. Toho je důkazem i snímek „Kyuketsuki Gokemidoro“, který je v mezinárodní distribuci uváděn jako „Goke, Body Snatcher from Hell“, jenž je spojením sci-fi a hororu v kombinaci, která dle mého mínění docela dobře funguje.

 Hezký západ slunce?

Začátek je jako z nějakého katastrofického filmu. Jsme na palubě letadla spolu s několika cestujícími. Dojde k nehodě a letadlo ztroskotá, naštěstí způsobem, kdy jsou pasažéři schopni přežít. I když naštěstí... Možná by bylo lepší, kdyby pasažéři přece jen zemřeli už v letadle. Mírumilovný survival je rozhodně nečeká. Ukáže se, že je problém v mimozemské entitě, která se objevila v místě dopadu.

 Chlap s jizvou na hlavě je nebezpečný.

Mimozemská entita dokáže napadnout lidské tělo. Napadenému pak udělá na čele něco, co i při nejlepší vůli stejně pořád připomíná vagínu. Navíc z té rány sem tam vyteče samotná entita, která vypadá jako hromada slizu. O co entitě jde? Chtějí nás mimozemšťané ovládnout? Přeživší na tohle přijdou a rozhodně to není cesta pěkná, dokonce je na svou dobu i trochu krvavá.

 Něco je upoutalo.

Filmu „Kyuketsuki Gokemidoro“ má velkou výhodu v tom, že se tvůrci – asi vzhledem k velikosti, respektive malosti rozpočtu – rozhodli natáčet scénu po pádu letadla na odlehlém místě, kde není žádná civilizace. Celkově to pak snímku dodává na tíživosti, kdy máte trochu pocit, že se paranoidní atmosféra skoro blíží filmu Věc, i když samozřejmě nikoli v explicitnosti.

 Letadlo nehodu zvládne.

„Kyuketsuki Gokemidoro“ je dobrý japonský zářez, u něhož jsem moc rád, že jsem se o něm dověděl. Je na něm vidět, že řeší téma konce války, atomových bomb – finále je v tomhle poměrně jasně názorné a také docela drsné v konečném vyznění – což ale rozhodně není na škodu. „Kyuketsuki Gokemidoro“ hlavně funguje ve scénách, kdy má děsit, a to je moc dobře. Některé filmy díky povedeným trikům nezestárnou.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (mimozemšťani)


Přidat komentář