L'iguana dalla lingua di fuoco (1971)

60%
V Dublinu řádí vrah s břitvou a kyselinou.

L'iguana dalla lingua di fuoco

Itálie, Francie, Západní Německo, Irsko, 1971, 92 minut

 

Režie: Riccardo Freda

Scénář: Riccardo Freda, Sandro Continenza, Günter Ebert, André Tranché a Richard Mann

Hrají:

Luigi Pistilli (John Norton)

Dagmar Lassander (Helen Sobiesky)

Anton Diffring (Ambasador Sobiesky)

Arthur O'Sullivan (Lawrence)

 

Hned po první scéně filmu „L'iguana dalla lingua di fuoco“ jsem si říkal, že tohle by mohla být celkem dobrá giallo pecka. Jasně, triky zde nebudou dokonalé, ale to vůbec nevadí, protože skvěle dovedou zachytit to, co se tvůrci snažili. A ta první vražda je vážně pěkně hnusná, ještě s těmi přehnanými zvukovými efekty, jež jsou zde použity. A to se mi prostě líbilo.

Ženy zde umírají...

Italsko-francouzsko-západoněmecko-irský snímek „L'iguana dalla lingua di fuoco“ je v mezinárodní distribuci uváděn jako „The Iguana with the Tongue of Fire“, což překvapivě není nějaký originálně pojatý název, ale jedná se o doslovný překlad původního italského pojmenování s tím, že iguana je leguán, který sám o sobě ale pro děj až tak důležitý není, jak už to tak u některých italských názvů bývá.

A jak to dopadne s touhle?

Jakou že scénou to snímek „L'iguana dalla lingua di fuoco“ začíná? Sledujeme mladou ženu, která je sama doma a podle všeho se schyluje k tomu, že se něco stane. A ono se skutečně něco stane. Žena otevře dveře a najednou jí někdo něco chrstne do obličeje. Ten se jí začne škvařit. Ano, kyselina. Aby toho nebylo málo, tak jí dotyčný ještě podřízne krk. Nakonec ji nacpe do auta jejího milence, diplomata.

špička mi vždycky přišla divná...

Diplomat samozřejmě nemá touhu nějak moc spolupracovat s policií, odvolává se na svou imunitu. A tak se k vyšetřování dostává policista, který byl odvolán pro přílišnou brutalitu, již projevuje nevhodným způsobem, tedy během svých případů. Ale očividně na případ nikoho lepšího aktuálně nemají, a tak se spokojí i s problémovým, ale jinak celkem schopným detektivem.

Pěkné ženy zde jsou.

Vývoj koprodukčního snímku „L'iguana dalla lingua di fuoco“ je takový klasicky noirový – detektiv si začne s ženou, s níž by nic mít neměl, vraždění zatím pokračuje, ale divácky už to není tak zajímavé. Přesto se mi snímek „L'iguana dalla lingua di fuoco“ líbí svou atmosférou, tím, že na první pohled poznáte, že se jedná o giallo a vůbec mu nevadí kulisy Dublinu. Finální odhalení je fajn.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář