La noche de las gaviotas (1975)

70%
O racky tolik nejde, jde hlavně o nemrtvé templáře.

La noche de las gaviotas

Španělsko, 1975, 89 minut

 

Režie: Amando de Ossorio

Scénář: Amando de Ossorio

Hrají:

Víctor Petit (Dr. Henry Stein)

María Kosty (Joan Stein)

Sandra Mozarowsky (Lucy)

José Antonio Calvo (Teddy)

 

Španělský snímek „La noche de las gaviotas“ je známý také jako „Night of the Seagulls“, ale i pod více jak desítkou dalších názvů, jako jsou „Night of the blood Cult“, „Zombi 8“ nebo třeba „Terror Beach“. Jeden z těch filmů, u něhož máte sice různé názvy, ale všechny jsou poměrně doslovné. Ale ta anglická „Noc racků“ sedí nejvíce, protože je doslovným překladem španělského názvu.

Něco hezkého se tam najít dát.

Nutno přiznat, že zrovna ten originální španělský název „La noche de las gaviotas“ toho mnoho neřekne, protože s těmi racky e to zrovna takové celkem tajemné. Možná by se více hodila „Noc krabů“, protože právě krabi zde mají celkem důležitou roli, tedy minimálně z hlediska vizuálního. Jejich spojení s mrtvolou mladé ženy je prostě zajímavé a rozhodně vás dovede zamrazit.

Jsou to ksichti.

Snímek „La noche de las gaviotas“ je celkem čtvrtým dílem ve volně provázané sérii, která je označována jako „Blind Dead“, tedy mrtvá smrt. První film byl „La noche del terror ciego“ („Tombs of the Blind Dead“), následoval „El ataque de los muertos sin ojos“ („Return of the Blind Dead“) a poté „El buque maldito“ („The Ghost Galleon“). Všechny filmy mají společné jedno – nemrtvé templáře.

I z nemrtvého krev teče.

Templáři se zde objevují na jedné pláži, a to v místě, kam se zrovna přestěhoval doktor Henry Stein (Víctor Petit) se svou ženou Joan (María Kosty). V místě mají takový zvyk. Každých sedm let mají místní týden na to, aby obětovali mladou ženu nemrtvým rytířům. Pokud tak neučiní, templáři je zmasakrují. Obyvatelé se činí, jenže doktor je nováček, a tak se rozhodně, že se templářům postaví.

A zase krásná děva.

Španělský horor „La noche de las gaviotas“ je součástí série, která sama o sobě je poměrně velmi dobrá. A i tento čtvrtý příspěvek si drží velmi dobrou úroveň. Templáři na koních jsou prostě sami o sobě děsiví, jako kdyby je nebylo možné zastavit, jako kdyby byla smrt nevyhnutelná. Do toho kontrast s krásnými ženami a samozřejmě nechybí ani docela pěkné triky.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (zombie)


Přidat komentář